Cum să depistăm un accident vascular cerebral? Campanie de informare, lansată de Ministerul Sănătății
Anual, aproximativ 8.000 de persoane din Republica Moldova, dintre care 13% sunt de vârstă activă, suferă un accident vascular cerebral (AVC), avertizează Ministerul Sănătății, care a lansat astăzi o campanie pentru a ne învăța cum să depistăm un AVC.
Campania națională, care debutează astăzi, 29 octombrie, subliniază importanța implicării fiecărui cetățean și a personalului medical în recunoașterea și tratamentul rapid al AVC-ului, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
Simptomele specifice unui AVC pot fi asimetria feței, vorbirea incoerentă și slăbiciunea unui braț, spun autoritățile din sănătate, care menționează că recunoașterea acestor semne și apelarea imediată la Serviciul de urgență 112 pot salva vieți.
„Datele arată că peste 30% dintre persoanele care suferă un AVC rămân dependente de îngrijire pe termen lung, dacă nu primesc ajutor în timp util. Rata de deces prin accidente vasculare cerebrale a constituit 17,4% în anul 2023, iar în 2024 a fost de 15%”, mai transmite Ministerul Sănătății.
Republica Moldova a făcut progrese în ultimii ani, dezvoltând o rețea națională de centre de tratament pentru AVC. În prezent, există 13 astfel de centre, dintre care 11 sunt primare (9 sunt active, cu excepția centrelor primare Ungheni și Orhei), unul multidisciplinar și unul comprehensiv.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Aceste centre au contribuit la reducerea timpului mediu de la apariția simptomelor până la internare de la 905 minute în 2023 la 423 de minute în 2024”, precizează instituția.
În acest context, ministerul Sănătății anunță că și-a propus ca până în anul 2030 să reducă cu 10% numărul cazurilor de AVC și să trateze cel puțin 90% dintre pacienții care ajung într-un centru de tratament.
Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, fără măsuri de prevenție adecvate, AVC-ul ar putea deveni principala cauză de mortalitate până în anul 2030. În fiecare minut în care un pacient nu primește tratament aproape 2 milioane de neuroni din zona afectată sunt distruși, evidențiind importanța intervenției rapide.