Ministerul Mediului dă asigurări că înhumarea porcilor la Roșcani se desfășoară cu respectarea normelor sanitare

Ministerul Mediului dă asigurări că înhumarea porcilor la Roșcani se desfășoară cu respectarea normelor sanitare
Colaj ziar.md. Sursa foto: Agro TV: Moldova 1

Ministerul Mediului precizează că groapa pentru înhumarea celor aproximativ 65 de mii de porci infectați cu pestă porcină africană nu se află în zona de protecție a râului Bîc, iar autoritățile depun eforturi pentru ca procesul de înhumare să respecte toate normele sanitare. Reacția vine după ce locuitorii satelor Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani, din raionul Anenii Noi, au protestat timp de câteva zile, cerând ca procesul de înhumare să fie oprit deoarece reprezintă o catastrofă ecologică.

„Terenul selectat pentru înhumarea porcilor este groapa de gunoi locală. Stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane. Mai mult decât atât, perimetrul gropii pentru înhumare nu se află în zona de protecție a râului Bîc. Procedura de înhumare se desfășoară cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale”, dau asigurări reprezentanții Ministerului Mediului.

În cadrul procesului de înhumare se aplică straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere, ceea ce constituie o altă acțiune de limitare a riscurilor biologice și de mediu, precizează Ministerul Mediului. De asemenea, gropile de înhumare au o adâncime cuprinsă între 6 și 9 metri.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Reprezentanții de la Administrația Națională „Apele Moldovei” și Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au mers la fața locului pentru investigații.

„Limitele gropii de gunoi au fost ridicate în plan pentru a proteja teritoriile învecinate și au fost instalate semne de delimitare a perimetrului. Zona roșie va fi îngrădită prin instalarea unui gard de protecție. Instituțiile responsabile vor continua să monitorizeze regiunea pentru a se asigura că oamenii și mediul nu sunt expuse riscurilor”, mai precizează instituția într-un comunicat.

Amintim că pe 16 martie, la una dintre cele mai mari ferme de porci din țară a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Potrivit autorităților, în total aproximativ 65.000 de animale urmează a fi sacrificate. Specialiștii atenționează că riscul apariției unor noi focare persistă, așa că zona rămâne sub restricții stricte pentru o perioadă de 90 de zile. Localnicii din Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani au protestat față de decizia autorităților și au cerut măsuri urgente și transparente pentru soluționarea acestei probleme.

Pe 20 martie, în R. Moldova a fost depistat încă un focar de pestă porcină. Focarul a fost depistat la o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde sunt peste 45.000 de porci. Localitatea se află la circa 20 de kilometri distanță de Roșcani.

Oamenii din Roșcani și Calfa au protestat din nou față de înhumarea a peste 65.000 de porci lângă cele două sate
Locuitorii din satele Roșcani și Calfa, din raionul Anenii Noi, au protestat duminică în apropierea gropilor în care urmează a fi înhumați aproximativ 65 de mii de porci infectați cu pesta africană. Oamenii susțin că această decizie reprezintă o catastrofă ecologică și au cerut ca porcii să fie inci…