Ministerul Educației: „Majoritatea școlilor auto nu întrunesc standardele de acreditare”. Rata de promovare a probelor

Ministerul Educației: „Majoritatea școlilor auto nu întrunesc standardele de acreditare”. Rata de promovare a probelor
Sursa foto: autoblog.md.

Nicio școală auto din R. Moldova nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B, arată o analiză efectuată de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Potrivit instituției, evaluarea s-a făcut prin prisma ratei de promovabilitate a examenelor pentru permisele auto.

Potrivit normelor legale în vigoare din data de 2 februarie curent, rata medie de promovare din prima încercare a probei teoretice trebuie să fie de cel puțin 50% la proba teoretică și 30% - la proba practică. În realitate, în cazul unor instituții aceste rate nu depășesc nici 10%, situația fiind mai problematică în cazul probei practice.

„(...) Atunci când rata de promovabilitate este foarte mică, asta vorbește despre probleme în procesul de instruire. Rezultatele analizei sunt destul de îngrijorătoare și sunt un punct de pornire pentru minister de a întreprinde anumite măsuri, alături de Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, pentru a revizui și a înăspri condițiile de acreditare, dar și pentru a avea, în egală măsură, mecanisme de intervenție în cazul acelor școli auto unde rata de promovabilitate este extrem de mică, ceea ce indică, din punctul nostru de vedere, anumite riscuri de fraudă sistemică”, a menționat Dan Perciun.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Analiza a fost efectuată în perioada 1 ianuarie 2023 - 1 aprilie 2024. Astfel, în cele 15 luni, în școlile auto la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru susținerea examenului de obținere a permisului s-au înscris 44.051 de candidați, dintre care au susținut proba teoretică din prima încercare doar 23.921, iar proba practică doar 6.909 candidați, ceea ce reprezintă doar 23% din numărul total de participanți.

În context, MEC propune revizuirea condițiilor de acreditare a școlilor auto, dar și a condițiilor de formare profesională a personalului didactic din școlile auto. Astfel, în perioada următoare vor fi revizuite materialele instructive pentru unitățile de formare profesională a conducătorilor de vehicule și condițiile de evaluare din cadrul ASP, iar școlile auto care nu respectă cadrul normativ vor fi sancționate.

În prezent, în școlile auto sunt înscrise la studii 23.121 persoane, majoritatea - 18.538 își doresc să obțină permis de categoria B.