Ministerul Culturii vine cu precizări privind lucrările funerare în cimitirele din Chișinău

Ministerul Culturii aduce lămuriri cu privire la reglementările privind lucrările funerare în cimitirele istorice din Chișinău.
Noile reglementări vizează exclusiv cimitirele istorice protejate de stat, fără a afecta lucrările funerare obișnuite din celelalte cimitire, se menționează într-un comunicat al Ministerului Culturii. De asemenea, ministerul dă asigurări că proiectul nu contine prevederi privind suportarea unor cheltuieli de către persoane fizice sau juridice de drept privat.
Precizările vin la scurt timp, după ce responsabilii din cadrul Primăriei Chișinău au spus că în cimitirele din municipiu nu va fi posibilă instalarea plăcilor funerare fără avizul Ministerului Culturii.
„Au fost introduse modificări pentru toate cimitirele care intră în lista monumentelor istorice: Sfântul Lazăr, Sfânta Treime, Catolic și Cimitirul central, care intră în zona istorică. Respectiv, fiecare cetățean care îngrijește morminte, are rude decedate, nu poate să intervină cu lucrări la morminte fără un proiect care să fie avizat la Ministerul Culturii”, a declarat directorul Întreprinderii Municipale ”Combinatul servicii funerare”, Ludmila Boțan, la ședința operativă a Primăriei din 31 martie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Conform Ministerului Culturii, principalele reglementări stabilite prin decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) sunt:
1. Lucrări care NU necesită avizul Ministerului Culturii:
- Construcțiile funerare subterane și supraterane cu înălțimea mai mică de 1,75 m;
- Amenajările funerare, conform Regulamentului cu privire la cimitire aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1072/1998.
2. Lucrări care NECESITĂ avizul Ministerului Culturii:
- Instalarea monumentelor și obeliscurilor mai mari de 1,75 m;
- Construirea capelelor, mausoleelor, cavourilor și altor construcții capitale specifice cimitirelor, inclusiv ziduri sau porți;
- Orice intervenție la morminte și monumente de peste 80 de ani de la înhumare;
- Intervențiile la monumentele funerare istorice și construcțiile capitale istorice cu statut de protecție.
3. Restricții pentru cimitirele cu statut de monument care nu funcționează:
- Este interzisă construirea de clădiri pe terenurile acestora, inclusiv în locurile de înmormântare ale militarilor.
4. Restaurarea monumentelor funerare istorice:
- Intervențiile de restaurare (cu excepția lucrărilor de întreținere) la monumentele funerare istorice, în cazul cimitirelor fără statut de monument, vor necesita avizul Ministerului Culturii.
Ministerul Culturii a mai dat asigurări că intenția este de protejare a cimitirelor istorice ca parte a patrimoniului național, fără a impune restricții suplimentare pentru lucrările funerare obișnuite.