Tehnică militară pe drumurile din țară. Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul „Scutul Păcii 2024”

Tehnică militară pe drumurile din țară. Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul „Scutul Păcii 2024”
Sursa foto: Ministerul Apărării al R. Moldova

Militarii Armatei Naționale participă, în perioada 17-28 iunie, la exercițiul multinațional „Scutul Păcii 2024”. În cadrul exercițiului, militarii moldoveni vor fi verificați la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaționale de menținere a păcii. Ministerul Apărării atenționează că în perioada menționată, pe drumurile din țară se va deplasa tehnica militară și îndemnă cetățenii să-și păstreze calmul și să se informeze doar din surse oficiale.

Reprezentanții Ministerului Apărării anunță că exercițiul multinațional „Scutul Păcii 2024” are ca scop evaluarea Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC).

„Militarii vor fi verificați de experți naționali și internaționali la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaționale de menținere a păcii, cum ar fi: patrulare, convoiul şi escorta, percheziția tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securității obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical”, anunță Ministerul Apărării într-un comunicat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În legătură cu pregătirile pentru desfășurarea exercițiului „Scutul Păcii 2024”, pe parcursul lunii iunie, pe drumurile naționale vor avea loc mai multe deplasări de tehnică militară din locurile de dislocare permanentă spre Centrul de Instruire al Armatei Naționale.

Concomitent, Armata Națională va găzdui Cursul de instruire a evaluatorilor care are ca scop pregătirea personalului militar privind procedurile și corectitudinea desfășurării evaluării în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale.

La cursul menționat vor fi instruiți 37 evaluatori din Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Columbia, Coreea de Sud, Franța, Georgia, Germania, Iordania, Irlanda, Italia, Kazahstan, Malta, Marea Britanie, Maroc, România, Serbia, SUA, Tunisia, Turcia și Ucraina.

Ministerul Apărării menționează că certificarea Conceptului Capabilităților Operaționale este o condiție obligatorie pentru participarea Armatei Naționale în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, inclusiv KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban. Armata Națională a aderat la programul OCC în 2007.