Mihai Popșoi va ține un discurs la Summitul NATO de la Washington. Oficialul a fost invitat de Antony Blinken
În perioada 9-11 iulie curent, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, întreprinde o vizită de lucru în SUA, la invitația secretarului de stat american Antony Blinken. Potrivit responsabililor de la Chișinău, șeful diplomației moldovenești va participa la o serie de activități din cadrul Summitului NATO de la Washington.
Mihai Popșoi va lua parte la ceremoniile dedicate celei de-a 75-a aniversări de la crearea Alianței Nord-Atlantice și va ține un discurs în cadrul forumului „Parteneriatele NATO”. De asemenea, oficialul va avea o serie de întrevederi cu omologi și oficiali din țările membre NATO și țările partenere.
„În cadrul discuțiilor, vicepremierul va reitera interesul național al R. Moldova pentru consolidarea parteneriatului tradițional și credibil cu Alianța Nord –Atlantică. În același timp, Mihai Popșoi va sublinia importanța promovării reformelor democratice în domeniul rezilienței naționale, în condițiile unui mediu internațional de securitate în continuă transformare, în special afectat de crizele geopolitice din regiune și lume”, se mai arată în comunicatul emis de MAE.
Ieri seara, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat la postul Antena 3 CNN că în cadrul summitului se vor aborda mai multe subiecte, inclusiv sprijinul pentru Ucraina şi R. Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Vom discuta despre ceea ce înseamnă să creștem producția de apărare și să folosim cu cap banii pe care contribuabilii noștri îi vor investi mai mult în apărare. Vremurile sunt complicate, avem nevoie de o armată puternică, avem nevoie de securitate națională și colectivă, de primă calitate. [...] Evident, vom discuta și despre continuarea sprijinului pentru Ucraina și susținerea R. Moldova, care este sub un asalt extrem de vicios de natură hibridă din partea Federației Ruse”, a precizat Geoană.
Potrivit Agerpres, și Administrația prezidențială de la București a anunțat că, în cadrul reuniunii, România va susține pachetul de sprijin substanțial pentru Ucraina. Totodată, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, va pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO - în special, pentru R. Moldova și pentru creșterea capacității acestora de a răspunde amenințărilor hibride în creștere.
Summitul NATO de la Washington este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Programul acestuia va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific, precum și un eveniment aniversar.
De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declarația Summitului și o Declarație a Consiliului NATO-Ucraina.