Mesaj Ro-Alert primit de locuitorii din Constanța: O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România

Mesaj Ro-Alert primit de locuitorii din Constanța: O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România
Colaj ziar.md

Locuitorii din județul Constanța au primit joi seară un mesaj Ro-Alert care avertizează despre posibilitatea căderii unor obiecte din aer. Pentru 90 de minute, locuitorii au fost sfătuiți să stea în case, departe de geamuri. Armata a ridicat în aer avioane de luptă F-16 și a pus în alertă navele din largul Mării Negre.

Ministerul Apărării al României a anunțat că primul semnal al obiectului străin a fost înregistrat joi seara, la ora 17:00, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu,  județul Constanța, unde se află și baza militară NATO. Două ore mai târziu, o dronă a intrat în spațiul aerian al României pe la Eforie Nord și s-a îndreptat 14 kilometri în direcția Topraisar.

„Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar. Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km”, notează Ministerul Apărării al României.

Ministerul Apărării susține că nu există până acum dovezi ca drona să fi căzut pe teritoriul României, însă cercetările vor începe abia în această dimineață. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

„Nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă”, a anunțat Ministerul Apărării al României.

Presa română scrie că din septembrie 2023 și până în prezent, 11 fragmente de drone au fost găsite pe teritoriul României. Locuitorii din județul Constanța au mai fost puși în alertă în urmă cu o lună de zile, când o altă dronă a intrat în spațiul aerian al României.

Un proiect de lege care ar permite armatei române să doboare dronele rusești intrate în spațiul aerian național urmează să fie dezbătut în Parlament.