Membrii Federației Sindicale a Educației și Științei, nemulțumiți de proiectul Bugetului de Stat pentru 2025

Membrii Federației Sindicale a Educației și Științei, nemulțumiți de proiectul Bugetului de Stat pentru 2025
Sursa foto: Federația Sindicală a Educației și Științei / Facebook

Membrii Federației Sindicale a Educației și Științei se arată nemulțumiți față de proiectul Bugetului de Stat pentru 2025. Într-un comunicat de presă, aceștia precizează că nu s-a ținut cont de propunerile lor, atunci când autoritățile au elaborat documentul. Ei spun că parametrii Bugetului pentru anul 2025 „includ cifre departe de cele așteptate de comunitatea pedagogică din țară, de bugetari în general”. Tot, membrii Federației Sindicale susțin că, dacă nu se vor face modificări în proiect, ei „își rezervă dreptul de a organiza acțiuni de protest”.

„Parametrii Bugetului pentru anul 2025 includ cifre departe de cele așteptate de noi și de comunitatea pedagogică din țară, de bugetari în general. Astfel, art. 10 din proiect prevede că pentru calcularea, începând cu 1 ianuarie 2025 a salariilor angajaților din sectorul bugetar, se stabilește valoarea de referință în mărime de 2200 lei (o majorare cu doar 100 lei) ce constituie doar 4,8%. Cifra se referă la salarizarea cadrelor non-didactice, angajaților OLSDÎ. Pentru stabilirea salariilor cadrelor didactice și de conducere, științifico-didactice și științifice, din sistemul profesional tehnic și CRAP, valoarea de referință va constitui 2500 lei (cu 200 lei mai mult ceea ce constituie 9%)”, se arată în comunicatul Federației Sindicale a Educației și Științei, publicat marți, 3 decembrie.

Totodată, există riscul ca achitarea premiului pentru anul 2024 să fie transferat pentru anul 2025, mai spun sindicaliștii.

„Federația Sindicală a Educației și Științei nu poate fi de acord cu asemenea proiect al Bugetului de Stat pentru 2025, fapt despre care am avertizat Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Guvernul”, susțin aceștia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De asemenea, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului și-a exprimat nedumerirea față de faptul că, „în ultimele trei luni, nu a fost convocată ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, ceea ce contravine prevederilor legale”.

Potrivit comunicatului, mâine, 4 decembrie, la ora 8.00 este preconizată o întâlnire a sindicaliștilor cu premierul Dorin Recean.

„Dacă în urma acestor negocieri nu se va soluționa problema aducerii Valorii de Referință la parametrii solicitați, 3100 lei, ceea ce ar însemna o majorare de aproximativ 35%, ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest”, se mai arată în comunicat.