Medicii veterinari ai ANSA desfășoară o campanie de vaccinare contra rabiei. Recomandări pentru cetățeni

Medicii veterinari ai ANSA desfășoară o campanie de vaccinare contra rabiei. Recomandări pentru cetățeni
Sursa foto: ANSA

Medicii veterinari din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor desfășura, gratuit, vaccinarea câinilor contra rabiei în zonele de risc. Acțiunea se desfășoară în contextul obiectivului trasat de autoritățile din R. Moldova privind minimalizarea riscurilor pe care le prezintă rabia pentru sănătatea animală.

Pe 28 septembrie, în întreaga lume, a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva rabiei. Ultimele statistici arată că, rabia ucide, anual, aproximativ 60 de mii de persoane în întreaga lume, în special, copii din țările în curs de dezvoltare. Boala evoluează în peste 150 de țări ale lumii, în special în mediul rural și în zone geografice izolate.

Rabia a făcut victime în R. Moldova

Rabia a făcut victime și în rândul populației R. Moldova. Ultimele cazuri fiind înregistrate în anii: 2003 – la un copil din raionul Drochia, 2016 – la un bărbat din raionul Căușeni și 2019 – la un copil din localitatea Goianul Nou, mun. Chișinău, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În acest context, ANSA atrage atenția populației asupra riscului de îmbolnăvire și informează despre modalitățile prin care cetățenii și instituțiile pot contribui la eliminarea principalelor surse de rabie la nivel național, dar și mondial.

Rabia este o zoonoză mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă și se transmite, în mod obișnuit, la animale și la om, prin mușcătura unui animal infectat. Mai puțin obișnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul, gura unei persoane sau ale unui animal.

Clinic, rabia se manifestă ca encefalomielită acută și, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Republica Moldova, alături de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, și-a trasat obiectivul de minimalizare a riscurile pe care le prezintă rabia pentru sănătatea animală, datorită implementării Programului de vaccinare a faunei sălbatice.

Potrivit ANSA, prin desfășurarea campaniilor de vaccinare antirabică a vulpilor, în perioada 2022-2024 se atestă o scădere drastică a cazurilor de rabie la animale, comparativ cu aceeași perioadă a anilor de până la implementarea programului.

Astfel, în perioada lunilor septembrie-octombrie 2024, medicii veterinari din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor desfășura, gratuit, vaccinarea câinilor contra rabiei în zonele de risc.

Recomandări pentru populație

Pentru prevenirea cazurilor de rabie, se recomandă populației să respecte anumite reguli:

  • animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;
  • animalele domestice nu trebuie lăsate libere, fără supraveghere;
  • castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendința de a hoinări;
  • să nu se lase în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
  • copiii să fie învățați să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase;
  • un animal sălbatic trebuie supravegheat de la distanță, deoarece, adesea, animalele bolnave de rabie pot deveni extrem de blânde și chiar plăpânde.

În cazul în care ați fost mușcat de un animal trebuie să:

  • curățați rana cu multă apă și săpun, pentru a reduce riscul unei infecții;
  • adresați - vă, imediat, medicului de familie pentru stabilirea și aplicarea unui tratament corespunzător;
  • informați, despre acest caz, subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Dacă un animal a fost mușcat:

  • animalul va fi manipulat cu grijă, deoarece, fiind rănit și stresat, poate provoca mușcături. Mâinile vor fi protejate, obligatoriu, cu mănuși;
  • chemați medicul veterinar sau informați subdiviziunea teritorială a ANSA;
  • animalul trebuie să fie supus examinării și, după caz, protocoalelor antirabice.

Dacă observați un animal care se comportă neobișnuit, cazul trebuie raportat medicului veterinar, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sau primarului localității.