Medic de pe ambulanță, condamnat pentru malpraxis. Nu va putea activa în domeniu timp de trei ani

Medic de pe ambulanță, condamnat pentru malpraxis. Nu va putea activa în domeniu timp de trei ani
Sursa foto: ambulanta.md

Un medic de urgență la Substația de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMU) Chișinău a fost condamnat pentru malpraxis. Procuratura Generală (PG) anunță că bărbatul a încălcat regulile de acordare a asistenței medicale, ceea ce s-a soldat cu decesul unei femei în vârstă de 33 de ani.

Potrivit acuzatorilor de stat, inculpatul, care pledează nevinovat, a încălcat prevederile actelor normative cu privire la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din R. Moldova, precum și ale altor acte instituționale. Totul s-a întâmplat pe data de 1 ianuarie 2020.

„În acea zi, la ora 13:47, la solicitarea victimei, inculpatul a sosit într-un apartament din Chișinău, unde urma să acorde asistență medicală completă. În urma examinării, a stabilit diagnoza de „Hemoragie post-partum. Șoc hipovolemic I grad” și a calificat gradul de urgență ca major (roșu), implicând în mod obligatoriu serviciul spitalicesc. Cu toate acestea, bărbatul nu a respectat prevederile fișei postului și alte prevederi legale”, precizează PG.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Victima a refuzat să fie transportată la spital, iar medicul nu a întreprins măsuri pentru spitalizarea acesteia. Angajatul medical a închis fișa de solicitare, fără a-și informa superiorii. A doua zi, femeia a decedat.

„Atitudinea neglijentă față de îndeplinirea regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale a dus la agravarea stării de sănătate a femeii de 33 de ani, care a decedat la 2 ianuarie 2020, la ora 20:05”, au conchis responsabilii de la Procuratura Generală.

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-au condamnat pe inculpat la un an de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de doi ani. De asemenea, bărbatul a fost privat de dreptul de a activa în domeniul medical timp de trei ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.