Măsuri de protecție a consumatorilor. UE lansează o investigație asupra AliExpress

Măsuri de protecție a consumatorilor. UE lansează o investigație asupra AliExpress
Sursa foto: AFP

UE a anunțat luni o investigație asupra gigantului chinez de comerț electronic AliExpress, solicitând mai multe detalii cu privire la măsurile pe care le ia pentru a proteja consumatorii online împotriva produselor ilegale, inclusiv a medicamentelor contrafăcute, scrie France 24.

Comisia Europeană a transmis o cerere oficială de informații către AliExpress, deținută de Alibaba, în cadrul unui nou proces în conformitate cu Legea privind Serviciile Digitale (DSA),  intrată în vigoare la sfârșitul lunii august, care își propune să combată răspândirea bunurilor și conținutului ilegal pe internet.

Comisia a declarat că dorește să obțină mai multe detalii cu privire la modul în care AliExpress va „respecta obligațiile legate de evaluarea riscurilor și măsurile de reducere a acestora pentru a proteja consumatorii online, în special în ceea ce privește răspândirea produselor ilegale online, cum ar fi medicamentele falsificate”.

AliExpress are termen până la 27 noiembrie pentru a răspunde.

Uniunea Europeană a dezvoltat un set de instrumente pentru a contracara influența marilor companii din domeniul tehnologiei, care impun reguli stricte, obligații și supraveghere asupra modului în care aceste companii își desfășoară activitatea.

DSA a intrat în vigoare în august pentru 19 „platforme foarte mari”, inclusiv AliExpress, Facebook și Instagram, care au mai mult de 45 de milioane de utilizatori europeni lunar.

UE a demarat deja investigații privind Meta, TikTok și X (fostul Twitter), solicitând mai multe detalii despre modul în care au acționat împotriva dezinformării.

Principalul responsabil european pentru tehnologie, Thierry Breton, a subliniat că DSA nu se referă doar la combaterea discursului de ură și dezinformării online.

„Este și pentru a asigura eliminarea produselor ilegale sau nesigure vândute în UE prin platformele de comerț electronic, inclusiv numărul crescând de medicamente și produse farmaceutice falsificate, care pot pune în pericol viața”, a afirmat Breton.

Medicamente false pentru slăbit

Magazinul Amazon, Google Shopping și retailerul de îmbrăcăminte Zalando se numără, de asemenea, printre cele 19 platforme menționate de UE. Amazon și Zalando au lansat contestații legale împotriva includerii în această listă.

DSA prevede că site-urile de cumpărături online trebuie să verifice identitatea vânzătorilor înainte de a-i permite pe platformele lor și să blocheze frauda repetată.

Agenția Europeană a Medicamentului a avertizat săptămâna trecută că se răspândesc în Europa stilouri de injecții false pentru Ozempic, un medicament popular pentru diabet care a devenit viral pe rețelele sociale ca modalitate de pierdere în greutate.

Un raport din 2022 al Europol și Biroului de Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene a avertizat cu privire la creșterea bunurilor contrafăcute introduse în UE prin intermediul coletelor mici.

„Această creștere semnificativă este legată de dezvoltarea piețelor online”, se menționează în raport.

Conform raportului, producția de bunuri false și vânzarea acestora depind în mare măsură de platformele online, rețelele sociale și serviciile de mesagerie instantanee.