Mașinile parcate în locuri interzise, evacuate doar dacă blochează circulația. Proiect înregistrat la Parlament

Automobilele parcate neregulamentar, dar care nu împiedică circulația pietonilor, nu îngrădesc accesul altor mașini și autovehicule speciale, nu vor fi ridicate și duse la parcarea specială. Șoferii vor fi doar amendați pentru parcarea în locuri interzise. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege pentru modificarea Codului Contravențional, înregistrat la Parlament de deputații partidului de guvernare PAS.
Capitala R. Moldova duce o lipsă acută de parcări, iar cetățenii „parchează cum pot” și se confruntă cu mai multe abuzuri legate de evacuarea și transportarea automobilului la parcarea specială, constată deputatul PAS, Dorian Istratii. Astfel, parlamentarul a prezentat un proiect de modificare a articolului 439 din Codul Contravențional, privind „Reținerea și aducerea vehiculului la parcare”.
„Înregistrăm un proiect de lege pentru modificarea Codului Contravențional. (...) Chiar dacă vehiculul va fi parcat neregulamentar, va trebui să întrunească suplimentar cel puțin una din condiții pentru a fi ridicat. Dacă nu va întruni cel puțin una din aceste condiții, se va aplica doar sancțiunea de către organele de poliție, fără ridicarea vehiculului”, a declarat Dorian Istratii.
Condițiile sunt următoarele:
- blochează accesul altor autovehicule;
- se află pe trecerea de pietoni sau la o distanță mai mică de 10 metri înainte de aceasta;
- lățimea minimă a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor cu mobilitatea limitată este mai mică de 1,5 metri;
- blochează accesul la scări sau rampe destinate persoanelor cu dizabilități și altor grupuri cu mobilitate redusă;
- crează obstacole pentru activitatea autovehiculelor speciale destinate întreținerii și reparării drumurilor, salubrizare și a serviciilor de utilitate publică;
- se află pe trecerile la nivel cu calea ferată și mai aproape de 50 de metri față de acestea;
- se află în tuneluri, pe poduri, rampe și sub acestea;
- se află în stațiile vehiculelor de rută;
- se află în intersecție și la o distanță mai mică de 15 metri de la aceasta;
- nu respectă cerințele agentului de circulație atunci când crează obstacole desfășurării unor evenimente publice, trecerea coloanelor oficiale sau se periclitează prin aceasta siguranța publică
- se află în locurile rezervate pentru parcare și/sau încărcarea vehiculelor electrice;
- se află în locurile de staționare rezervate persoanelor cu divizibilități.
„În alte cazuri, considerăm că este suficientă aplicarea sancțiunii de către poliție, fără ridicarea, transportarea și depozitarea la parcarea specială”, a menționat deputatul.
Până a dispune evacuarea mașinii, agentul constatator va fi obligat să telefoneze proprietarul mașinii parcate neregulamentar, mai explică autorii proiectului de lege.
„Dacă odată cu venirea proprietarului este chemat evacuatorul - ridicarea automobilului nu se dispune. La ridicarea automobilului se va întocmi un proces-verbal privind constatarea defecțiunilor tehnice vizibile. Ulterior, la eliberarea automobilului, entitatea care administrează parcarea specială este obligată să întocmesc un act de predare - primire, unde vor fi indicate, la fel, toate defecțiunile tehnice vizibile. (...) Eliberarea automobilului se va efectua la orice oră, imediat după achitarea taxei percepută de parcarea specială. Pentru parcarea automobilelor în locuri interzise, amenzile rămân în vigoare în toate cazurile de până acum”, a explicat deputatul Petru Frunze.