Mașini de lux, donații generoase și presupuse legături cu lumea interlopă. Profilul candidaților la Primăria Bălți

Mașini de lux, donații generoase și presupuse legături cu lumea interlopă. Profilul candidaților la Primăria Bălți
Colaj ziar.md

Traseism politic, legături cu structuri pro-ruse și figuri proeminente din lumea interlopă, cadouri și mașini de lux, donații generoase, (ne)independență politică sau reputații impecabile - cu ce se pot lăuda cei 15 candidați care intră în cursa electorală pentru primăria municipiului Bălți? Ziar.md a consultat biografiile, declarațiile de avere și interese personale, dar și investigațiile în care figurează unii dintre potențialii edili ai Capitalei de Nord și vă propune să vă familiarizați cu profilurile candidaților, conform listei CEC.

Vladimir Rusu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)

Sursa foto: Facebook/ Vladimir Rusu

Deja de doi ani, Vladimir Rusu este șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat din municipiul Bălți. Pe 17 aprilie 2022, Rusu a fost numit în funcția de vicepreședinte al Organizației Teritoriale PAS Bălți. În 2011, în perioada de desfășurare a alegerilor locale, acesta a fost vicepreședintele Consiliului Electoral de Circumscripție Bălți.

Originar din raionul Sîngerei, Vladimir Rusu a activat timp de 14 ani în calitate de lector universitar la Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, iar în 2019 a devenit asistent universitar. În perioada 2018 - 2020, a fost prodecan al aceleiași facultăți.

În declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2022, Rusu a raportat venituri de aproape 205 mii de lei din salariul de șef al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, precum și salariul de 37 de mii de lei, obținut pentru activitatea sa de asistent universitar la Universitatea de Stat „Alecu Russo”.

Pe lângă salariul anual în valoare de 114.000 de lei al soției lui Rusu, care activează în cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, în contul familiei mai ajung și 8.730 de dolari, sub formă de donație.

Familia Rusu deține un teren intravilan de 0,075 de hectare, obținut în 2020 contra sumei de 56 409 de lei și o casă de locuit cu o suprafață de 120 m.p., care ar valora 415 mii de lei.

Candidatul PAS pentru funcția de primar al municipiului Bălți susține că deține două autoturisme, un Mercedes fabricat în 1996, procurat în 2011 contra sumei de 2 mii de euro, precum și o Skoda produsă în 2010, procurată în 2019 cu 6.300 de euro.

Ion Straciuc, candidatul Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE)

Sursa foto: pacepentru.md

Ion Straciuc este președintele Organizației Teritoriale PACE din Bălți, Secretar General pe zona Nord a partidului PACE.

Jurist de profesie, Straciuc a fost și candidatul PACE la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, precum și la alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului Bălţi din 21 noiembrie 2021.

În declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2022, Ion Straciuc a declarat că a prestat servicii în valoare de 367.500 de lei, fără a specifica despre ce este vorba.

Totodată, acesta ar avea în posesie două terenuri de 0,05 hectare și 0,07 hectare, dar și două case de locuit: de 174,6 m.p., dar și de 183,9 m.p., prețul cadastral al acestora fiind de 43.000 de lei și respectiv 54.128 de lei.

Maxim Moroșan, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM)

Sursa foto: Instagram/ moroshan.maxim

Maxim Moroșan este liderul organizației teritoriale Bălţi a Partidului Socialiştilor din R. Moldova, fondatorul Asociației obşteşti „Sunt bălţean” și directorul general al companiei „МТЛ Авто Лидер”, cu sediul în orașul Odințovo, regiunea Moscova. În iulie curent a fost ales în calitate de membru al Consiliului Republican al PSRM.

Moroșan a devenit subiectul a două investigații jurnalistice, fiind suspectat de relații cu figuri din lumea interlopă și acțiuni controversate pe care le-a desfășurat în orașul Bălți: Interlopi și... Filantropi (Anticoruptie.md) și Caramalac amenință cu destabilizări pe 21 mai. Pe cine „crește” la Bălți (NordNews).

Maxim Moroșan a locuit o perioadă îndelungată în Rusia, ani în care a activat în calitate de animator, inclusiv la evenimente organizate de instituțiile de forță din Federația Rusă. În 2020, acesta devine președinte al Uniunii antreprenorilor moldoveni și ruși, organizație cu sediul în centrul istoric al Moscovei.

În investigația realizată de NordNews se menționează că Moroșan este în relații apropiate cu „hoțul în lege” Grigorii Caramalac, alias „Bulgarul” și Gheorghe Orlov sau Gheorghe Nazaruc, alias Jora, mâna dreaptă lui Caramalac. Mai mult, Moroșan însuși ar fi cunoscut în lumea criminală drept un prestidigitator iscusit, supranumit și „Фокусник” („Magicianul”– n. red.).

Jurnaliștii din nordul țării susțin că Moroșan urma să fie responsabil de organizarea acțiunilor de destabilizare și a dezordinilor în masă de pe 21 mai – zi în care la Chișinău a fost organizată Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Moroșan deține trei automobile: un Audi Q5, fabricat în anul 2010 și dobândit în 2021, contra sumei de 1,5 milioane de ruble; un Nissan Teana, fabricat în 2014 și procurat în 2019, cu 1 milion de ruble; și un Mercedez-Benz S500, fabricat în 2014 și procurat în 2023 contra sumei de 3 milioane de ruble – echivalentul a 29.895 de dolari, sumă de câteva ori mai mică decât prețul real al autoturismului,

Mai mult, în documentul depus la CEC Maxim Moroșan a indicat că a primit în ultimii ani în dar trei ceasuri de lux: Rolex, Breguet și Concord.

Alexandru Gustoi, candidatul Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM)

Sursa foto: Facebook/ Александр Густой

Candidatul Partidului Comuniștilor din R. Moldova activează în calitate de inginer la Întreprinderea Municipală „Direcția de Troleibuze”, din municipiul Bălți.

În declarația sa de avere și interese personale, Alexandru Gustoi a indicat că a obținut în 2022 un venit cumulativ de 280.893 de lei. Totodată, acesta deține un bun imobil de 49,4 m.p., procurat în 1999, care ar valora 133.586 de lei.

Potrivit documentului, Gustoi mai deține jumătate din capitalul companiei „Primgamateh”, specializată în efectuarea lucrărilor de instalații sanitare, de încălzire, de aer condiționat și alte activități secundare.

Sergiu Burlacu, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM)

Sursa foto: Facebook/ Sergiu Burlacu

Sergiu Burlacu este consilier municipal la Bălți, fiind ales pe listele Partidului Unității Naționale la scrutinul local din 2019. Pe parcursul carierei sale politice, Burlacu a trecut prin mai multe partide. A fost membru al Partidului Liberal, Partidului Liberal Reformator, Partidului Unității Naționale (PUN), Partidului Național Moldovenesc (PNM) și acum este membru al PLDM.

Sergiu Burlacu a aderat la PLDM pe 12 august curent, chiar dacă era deja anunțat în calitate de candidat al Partidului Național Moldovenesc (PNM) la alegerile din Bălți. Atunci, foștii colegi de partid l-au acuzat pe Burlacu de faptul că a acceptat o ofertă financiar avantajoasă din partea președintelui PLDM, Vlad Filat, cu care s-a întâlnit pe 3 august la Chișinău. Totodată, liderul PNM, Dragoș Galbur, a scris pe rețelele sociale că Sergiu Burlacu a fost exclus din formațiune, întrucât nu a prezentat nici o cerere de demisie.

În declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2022, Burlacu a indicat că a ridicat un  salariu de 75.109 de lei, obținut de la Parcul Industrial „Răut”, o indemnizație de la Consiliul Municipal Bălți în sumă de 37.791 de lei, precum și 5.684 de lei, primiți pentru serviciile prestate Asociației pentru Drepturile Omului „LEX XXI”. Bugetul familiei Burlacu a fost suplinit cu salariul soției, în valoare de 234 de mii de lei, obținut la IMSP Centrul Medicilor de Familie Bălți.

Totodată, pe conturile candidatului PLDM au ajuns sub formă de donație și 230 de mii de lei, dobândiți în urma încheierii căsătoriei. Familia Burlacu mai deține un apartament de 42,4 m.p., a cărui valoare a fost estimată la 400.000 de lei, dar și un autoturism de model Volkswagen Jetta, fabricat în 2015, prețul căruia este 166 de mii de lei.

Aureliu Filip, candidatul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM)

Sursa foto: Facebook/ Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Aureliu Filip este președintele Organizației Teritoriale Bălți a Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) și actualmente activează în calitate de director al Filialei Nord a Combinatului de Vinuri „Cricova”, unde a ridicat anul trecut un salariu de 256 de mii de lei.

În perioada 2006-2007, Filip a exercitat funcția de viceprimar al municipiului Bălți, iar pe parcursul anilor 2003 – 2011 a fost membru al Consiliului Municipal Bălți.

Candidatul PDCM la funcția de primar de Bălți a indicat în declarația sa de venit și interese personale că deține o casă de locuit de 36,1 m.p., evaluată la cadastru la 133 de mii de lei, un apartament cu o suprafață de 67,4 m.p., care ar valora 184 de mii de lei și o debara de 4 m.p., care l-a costat 12 mii de lei.

Totodată, Aureliu Filip deține 5% din compania „Beldornvin” din Bălți, specializată în comerţul cu amănuntul al băuturilor.

Victoria Șapa, candidata partidului „Șansă”

Sursa foto: Facebook/ Victoria Șapa

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, candidata Partidului „Șansă” este agentă imobiliară. La scurt timp după ce i s-a interzis dreptul de a candida, deputata Marina Tauber a anunțat că o va susține pe Victoria Șapa. De asemenea, Tauber a precizat că Victoria Șapa a învățat împreună cu ea și Ilan Șor.

Anterior, NordNews a scris că Victoria Șapa s-a făcut remarcată în vara anului 2023, atunci când rapperul rus Alisher Morgenstern a anunțat pe Instagram că va susține un concert pe 19 iunie în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), ca ulterior să declare că nu va mai evalua pe scena de la Chișinău din cauza că „nu se implică în jocuri politice”.

Atunci, Veaceslav Valico, un apropiat de-al lui Veaceslav Platon, dar şi al lui Vladimir Plahotniuc, s-a declarat organizatorul oficial al evenimentului. Totuși, potrivit lui, sponsori ar fi fost mai mulți conaționali din Canada, în frunte cu o moldoveancă pe nume Victoria Șapa.

Pentru anul 2022, Victoria Șapa a declarat venituri în valoare de peste 25.841 de dolari americani, obținuți din activitatea de agentă imobiliară. Candidata partidului „Șansă” deține o casă de locuit de 300 de metri pătrați, a cărei valoare a fost estimată la 890.000 de dolari canadieni și un apartament de 110 metri pătrați, care ar valora 374.603 de dolari canadieni.

Alexandr Nesterovschi, candidatul partidului „Renaștere”

Sursa foto: Facebook/ Александр Нестеровский

Deputatul transfug Alexandr Nesterovschi a deținut două mandate de consilier municipal în Consiliul municipal Bălți, în perioada 2007-2011 și 2013-2014. De asemenea, din 2012 până în 2014 a exercitat funcția de director al filialei din Bălți a fondului de caritate „Soluția”.

Nesterovschi a avut trei mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova. Ultimul l-a obținut pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în 2021. Pe 15 martie, alesul poporului a anunțat că părăsește Blocul Socialiștilor și Comuniștilor (BCS). Peste câteva zile, și deputata Irina Lozovan i-a urmat exemplul. Începând cu luna iunie, Nesterovschi face parte din comitetul executiv al partidului „Renaștere”.

Pe 21 septembrie, Alexandr Nesterovschi a rămas fără imunitate parlamentară. În aceeași zi el a fost reținut, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale din partea grupului criminal Șor, spălare de bani, dar și corupere pasivă. Actualmente se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2022, Nesterovschi a declarat un venit de 194.034 de lei, obținut din salariul de deputat și 3.600 de lei – salariu obținut pe urma activității sale în perioada când făcea parte din PSRM. Totodată, acesta a ridicat o compensație de 199.000 de lei de la Parlament.

Alexandr Nesterovschi a declarat că deține un apartament de 44,4 metri pătrați, dobândit în 2022, a cărui valoare ar fi de 400.000 de lei, un automobil marca Ford, fabricat în 2011, care ar valora 150.000 de lei și jumătate din compania „Fama Glamosa”, specializată în turism.

Cu toate acestea, potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), Nesterovschi a omis din declarație două apartamente și un automobil. Inspectorii de integritate au inițiat controlul averii parlamentarului, după ce au fost sesizați de către Centrul Național Anticorupție (CNA).

Arina Corșicova, candidat independent

Captură de ecran. Sursa foto: Youtube/ allmoldova

Arina Corșicova este prezentată de jurnaliștii NordNews drept directoarea SRL-ului Media Contact, companie care deține publicația „Komsomolskaya Pravda în Moldova” și care i-a adus în 2022 un venit modest de doar 25.000 de lei.

Totodată, din septembrie 2022 și până în prezent, Corșicova este și administatoarea companiei „Telesistem TV”, care deținea posturile Accent TV și Primul în Moldova și de unde a ridicat un salariu de puțin peste 39.000 de lei. Potrivit NewsMaker, când a obținut funcția de administratoare, Corșicova deținea două companii: Moda-Prestij și Diafan, prima fiind în proces de lichidare.

În 2015, Ziarul de Gardă a publicat investigația „Stăpânii cluburilor de noapte” , în care figura și numele Arinei Corșicova. Potrivit anchetei ZdG, Moda-Prestij a fost unul dintre sponsorii electorali ai lui Ilan Şor în alegerile locale din 2015, alături de alte firme precum „Air Classica” sau „Dufremol”, deţinute de Şor.

De asemenea, numele Arinei Corşicova se regăsea într-o anumită perioadă printre acţionarii Băncii Sociale (implicată în furtul miliardului), firma sa, „Diafan” SRL, deţinând atunci 4.96% din acţiunile băncii.

În declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2022, Corșicova a indicat că deține un apartament de 69 metri pătrați, care ar valora 1.216.000 de lei, precum și un automobil Porsche Cayenne fabricat în 2022, a cărui valoarea a fost estimată la 120.000 de lei.

Marina Cravcenco, candidat independent

Sursa foto: Consiliul Raional Orhei

În 2019, Marina Cravcenco a exercitat funcția de viceprimar de Orhei, iar din 2019 până în prezent, este vicepreședintele raionului Orhei, responsabilă de domeniul „Buget și Finanțe”, funcție care i-a adus în 2022 un venit de 171.788 de lei.

Cea care se vrea acum primar de Bălți, a candidat din partea Partidul Politic „Șor” la funcția de deputat în Parlament la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit declarației de avere și interese personale, pe lângă salariul obținut în calitate de vicepreședinte al raionului Orhei, Cravcenco a obținut anul trecut 148.000 de lei „de la rude”, în cadrul evenimentelor de familie. Alte 22.102 lei au parvenit pe contul Marinei Cravcenco sub formă de indemnizații.

De remarcat că, potrivit aceleiași declarații, Cravcenco nu deține bunuri imobile, terenuri sau automobile.

Sergiu Popovici, candidatul partidului Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare (CUB)

Sursa foto: IPN

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2022, Sergiu Popovici este pensionar și a obținut anul trecut un venit în valoare de 66.000 de lei, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cel mai probabil, sub formă de pensie.

Bugetul familiei a fost completat de venitul soției lui Sergiu Popovici, care activează la „Calea Ferată din Moldova”, sediul Bălți (CFM Bălți), de unde a obținut, în 2022, 70.000 de lei.

Candidatul CUB mai deține o treime dintr-un apartament de 70 de metri pătrați, dobândit în 2017.

Mark Tkaciuk, candidatul formațiunii „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”

Sursa foto: congresulcivic.md

Mark Tkaciuk este un cunoscut politician din R. Moldova, fost deputat între 2001–2002 și 2009–2014, precum și consilier al președintelui Vladimir Voronin pe probleme de politică internă din 2002 până în 2008. În perioada de glorie a PCRM, Tkaciuk a fost considerat și supranumit „ideologul”, „strategul”, „creierul” și „eminența cenușie” a partidului.

În 2001, a fost unul dintre organizatorii campaniei electorale a PCRM, după care a fost ales de cinci ori deputat în Parlament pe listele aceluiași partid. De două ori, în 2001 și în 2005, a renunțat la mandat în favoarea funcției de consilier prezidențial pe probleme de politică internă al președintelui Vladimir Voronin.

Tkaciuk a exercitat mandatul de deputat până ce a renunțat la acesta din proprie dorință, la data de 23 mai 2014. Ulterior, a fost exclus din Comitetul Executiv al PCRM, alături de Grigore Petrenco. La scurt timp, Mark Tkaciuk, Iurie Muntean, Zurab Todua și Mihail Poleanschi au fost excluși din rândurile comuniștilor.

Într-un interviu din 11 septembrie 2014, acesta a declarat că se retrage definitiv din politică și nu va mai colabora cu niciun politician. Totuși, după o absență de cinci ani, Mark Tkaciuk a anunțat că revine în politică.

Alături de Iurie Muntean, Zurab Todua și Mihail Poleanschiau, Tkaciuk a creat formațiunea „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic”. Partidul a fost înregistrat oficial pe 13 ianuarie 2020, de către Agenția Servicii Publice, iar în 2021 a participat la alegerile parlamentare anticipate.

În declarația de avere pentru anul 2022, politicianul a indicat un venit de 22.150 de lei din salariul de la publicația periodică Stratum Plus, în cadrul căreia deține funcția de redactor-șef. Totodată, Mark Tkaciuk a obținut un onorariu în valoare de 138.728 de lei de la Centrul pentru Dialog Umanitar (HD Centre).

Alexandr Petcov, candidatul formațiunii „Partidul Nostru”

Sursa foto: Facebook/ Александр Петков

Alexandr Petcov a fost consilierul președintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, în problemele de politică externă. În perioada 2010-2014, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). În 2014, acesta a fost exclus din PCRM „pentru încălcarea statutului formațiunii”.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, a fost inclus în lista candidaților din partea Partidului „PATRIA”, condus de Renato Usatîi. Atunci, partidul a fost exclus din cursa electorală cu două zile înainte de alegeri.

În prezent, Alexandr Petcov este redactorul-șef al agenției de știri „Omega”.

Conform declarației de avere și interese personale, Petcov a obținut în 2022 un venit de 670 de dolari, pe urma publicității online, precum și 48.600 de euro – obținuți prin moștenire.

La bugetul familiei se mai adaugă 154.483 de lei obținuți din activitatea soției lui Alexandr Petcov, care lucrează la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” și alte 115.961 de lei – din donații, la fel, pe numele soției.

Alexandr Petcov mai deține un apartament de 93,6 metri pătrați, care ar valora 357.723 de lei.

Nicolai Grigorișin, candidatul formațiunii „Partidul Schimbării”

Sursa foto: esp.md

Nicolai Grigorișin este actualul edil al municipiului Bălți. În ultimii ani, Nicolai Grigorișin a fost primar și viceprimar al municipiului Bălți. După retragerea lui Renato Usatîi din fruntea primăriei, acesta a asigurat interimatul funcției de primar.

Grigorișin a apărut pe scena politică din R. Moldova odată cu Renato Usatîi, în 2014. Atunci, acesta  a devenit șeful filialei „Partidului Nostru” la Bălți, partid condus de Usatîi, iar soția sa, Natalia, a candidat la funcția de deputat la parlamentarele din 2014, fiind a zecea pe listă.

În perioada 2015-2018, a fost consilier municipal din partea „Partidului Nostru”. În februarie 2018, a fost ales viceprimar. În același timp, a devenit primar interimar. În luna mai a aceluiași an, Grigorișin a participat la alegerile locale anticipate, în urma cărora a obținut 61,74% din voturi. Acesta a deținut funcția de primar timp de un an și 5 luni, până la alegerile locale generale din 21 octombrie 2019.

În noiembrie 2019, Nicolai Grigorișin a fost reales în funcția de viceprimar, de această dată - pentru administrarea proprietății municipale, relații funciare, arhitectură și construcții și gospodărie comunală.

În 2021, Nicolai Grigorișin a câștigat turul doi al alegerilor locale anticipate, care s-au desfășurat după ce Renato Usatîi și-a predat mandatul de primat înainte de termen. Deși a participat la scrutin în calitate de candidat independent, ulterior, potrivit Nord News, Grigorișin ar fi dezvăluit că a fost susținut în campania electorală de „Partidul Schimbării”.

Conform declarației de avere și interese personale, Grigorișin a ridicat în 2022 un salariu de 231.911 de lei de la Primăria municipiului Bălți. Acesta deține o treime dintr-un apartament de 80,7 metri pătrați, dobândit în 1994 și un spațiu comercial dobândit în 2006, care ar valora 2.065.614 de lei.

Totodată, Nicolai Grigorișin deține un automobil Chevrolet Blazer din 1995 (64.420 de lei) și un Mercedez Benz, fabricat în 1983  și procurat în 1994 cu 2.030 de lei.

Anastasia Svetlicinîi, candidata partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”

Sursa foto: Facebook/ Anastasia Svetlicinîi

Anastasia Svetlicinîi a obținut în anul 2022 mandatul de primar al comunei Ghetlova, din raionul Orhei, cu un scor de 50,98%. Atunci, Svetlicinîi a candidat din partea Partidului „ȘOR”.

Pentru anul 2022, Svetlicinîi a declarat un venit de 60.000 de lei, obținut din salariul de primar al comunei Ghetlova. Potrivit declarației de avere și interese personale, candidata partidului Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei nu deține imobile, terenuri sau alte bunuri.

În alegerile pentru fotoliul primarului de Bălți și-au anunțat intenția de participare și candidata independentă Marina Tauber, în contextul în care partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie curent.

Tauber nu a fost înscrisă în cursa electorală, după ce Parlamentul a votat modificări la Codul electoral, care interzic persoanelor „cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, (...) au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții” să candideze.

Citiți și: Alegerile din 5 noiembrie. Profilul primilor 10 candidați la șefia Capitalei: Averi, credite, studii, funcții