Marea Britanie va expulza în Rwanda solicitanții de azil. Proiectul aprobat de Parlamentul britanic

Marea Britanie va expulza în Rwanda solicitanții de azil. Proiectul aprobat de Parlamentul britanic
Sursa foto: france24.com

Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marți proiectul de lege ce permite expulzarea în Rwanda a solicitanților de azil care au intrat ilegal în Regatul Unit, după o bătălie interminabilă între camera superioară, reticentă față de acest text controversat, şi camera inferioară, transmite AFP, citată de Agerpres.

Anunțat în urmă cu doi ani de guvernul conservator al premierului Rishi Sunak şi prezentat ca o măsură emblematică a politicii sale de combatere a imigrației ilegale, acest proiect își propune să trimită înapoi în Rwanda solicitanții de azil care au intrat ilegal în Regatul Unit, în special prin traversarea Canalul Mânecii cu ajutorul bărcilor gonflabile.

Susținut de un nou tratat între Londra şi Kigali ce prevede plata unor sume substanțiale către Rwanda în schimbul primirii migranților, textul dezbătut luni în Parlament şi-a propus să răspundă concluziilor Curții Supreme, care, în luna noiembrie, considerase ilegal proiectul inițial.

Textul definește Rwanda ca o țară terță sigură. Totuși, dacă Rwanda se prezintă drept una din cele mai stabile țări de pe continentul african, președintele său, Paul Kagame, este acuzat că guvernează într-un climat de frică, înăbușind disidența şi libertatea de exprimare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Proiectul de lege al guvernului este puternic criticat de opoziția laburistă, de asociațiile de asistență pentru migranți, de șeful Bisericii Anglicane și chiar de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care a considerat că acesta este „împotriva principiilor fundamentale ale drepturilor omului”.

Luni, raportorii speciali ai ONU pentru traficul de persoane, drepturile migranților și tortură au avertizat că autoritățile şi companiile aeriene care facilitează zborurile în cauză „ar putea fi complice la o încălcare a drepturilor omului protejate la nivel internațional”.

După ce a atins un nivel record în 2022 (45.000), apoi a scăzut în 2023 (aproape 30.000), numărul persoanelor care au traversat ilegal Canalul Mânecii la bordul unor ambarcațiuni improvizate a crescut cu peste 20% de la începutul anului, față de anul trecut.