Mandatul actualei legislaturi a Parlamentului expiră pe 11 iulie, dar va fi prelungit

Mandatul actualei legislaturi a Parlamentului expiră pe 11 iulie, dar va fi prelungit
Sursa foto: parlament.md

Mandatul actualei legislaturi a Parlamentului, constituită în urma anticipatelor din 11 iulie 2021, va expira mâine, dar va fi prelungit până la data constituirii viitoarei componențe a Parlamentului. În această perioadă deputații nu vor putea adopta legi organice sau modifica Constituția. Declarații în acest sens au fost făcute joi, de președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit articolului 63 din Constituție, mandatul Parlamentului durează patru ani și acesta este prelungit „până la întrunirea legală a noii componențe”. În această perioadă, însă, activitatea Legislativului este limitată.

„După 11 iulie și până la întrunirea legală a noii componențe, Parlamentul nu va putea modifica Constituția și nu va putea adopta, modifica sau abroga legi organice”, a precizat Domnica Manole.

În ceea ce privește sesiunile parlamentare, președinta Curții a explicat că, între 11 iulie și 31 iulie, Parlamentul va funcționa în cadrul unei sesiuni ordinare, după care, în luna august, se va putea convoca doar în sesiuni extraordinare sau speciale.

„Din 1 august și până la 31 august, Parlamentul se va putea întruni doar în cadrul unei sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea subiectelor menționate la articolul 67 din Constituție. (...) Articolul 37 din Regulamentul Parlamentului nu stabilește scopurile sesiunilor extraordinare sau speciale ale Parlamentului. Acest articol menționează că cererea de convocare a sesiunii extraordinare sau speciale se face în scris la adresa Biroului permanent și va cuprinde motivul, ordinea de zi propusă și durata de desfășurare a sesiunii. Convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară sau specială se va face în trei zile de la data înregistrării cererii, dacă legea nu prevede altfel”, ne-a spus Domnica Manole.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Ulterior, din 1 septembrie și până la întrunirea legală a viitoarei componențe a Parlamentului, acesta va funcționa în cadrul unei sesiuni ordinare.

Menționăm că Parlamentul s-a întrunit, joi, în ultima ședință din această legislatură.

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, în Parlament au acces trei entități politice care au trecut pragul electoral. Este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a obținut o majoritate parlamentară de 63 de mandate (52,80%), acesta fiind urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cu 32 de mandate (27,17%) și Partidul „Șor” cu șase mandate (5,74%), notează Moldova1.

Pe parcursul celor patru ani de mandat, componența fracțiunilor parlamentare a fost modificată. Din fracțiunea PAS au plecat două deputate – Victoria Cazacu și Olesea Stamate, care au ales să activeze în calitate de deputate neafiliate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a pierdut, la rândul său, cinci deputați: Vasile Bolea, Gaik Vartanean, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, aceștia continuându-și activitatea ca deputați neafiliați.

În aprilie 2023, Parlamentul l-a exclus pe deputatul Ilan Șor, după ce acesta a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul legat de frauda bancară. Trei luni mai târziu, Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional, iar, drept rezultat, cei cinci deputați ai formațiunii și-au pierdut statutul de fracțiune și au devenit independenți.

Amintim că alegerile parlamentare din acest an se vor desfășura pe data de 28 septembrie. Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea blocurilor electorale pentru desemnarea candidaților la funcția de deputat a început pe 20 iunie, iar campania electorală va începe pe 29 august.

Recent, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-au întâlnit cu reprezentanții companiilor Google și META, care și-au anunțat deschiderea de a coopera cu CEC pentru a proteja integritatea și transparența proceselor electorale din R. Moldova.