Mâncare mai sănătoasă în penitenciare. Deținuții vor avea meniuri speciale și vor putea solicita produse de post

Mâncare mai sănătoasă în penitenciare. Deținuții vor avea meniuri speciale și vor putea solicita produse de post
Sursa foto. Facebook/Administrația Națională a Penitenciarelor din R. Moldova

În premieră, unele categorii de deținuți vor avea un meniu special. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat normele minime de hrană, de substituire a produselor alimentare și asigurare cu obiecte de igienă de primă necesitate a persoanelor aflate în instituțiile penitenciare.

Secretara de stat Nadejda Burciu a menționat că proiectul va avea drept impact îmbunătățirea și diversificarea rației de alimentare și drept consecință îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor private de libertate.

„Acesta introduce în premieră norme de hrană pentru deținuții cu probleme de sănătate, pentru deținute gravide, mame care alăptează, pentru copiii de până la trei ani care se află în detenție cu mamele lor, pentru minori și tineri astfel încât alimentația să fie corespunzătoare, pentru tineri care se află într-o fază de creștere (...) Va fi lărgit spectrul de produse care vor fi distribuite deținuților”, a spus aceasta.

Potrivit proiectului, în cazul în care deținuții solicită mâncare de post (sau alte restricții religioase), administrația locului de deținere asigură meniuri corespunzătoare în limita spectrului de produse alimentare incluse în respectiva norma de hrană, dacă prepararea, transportul și distribuirea separată a hranei, nu va afecta alimentarea populației generale a penitenciarului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În cazul deținuților diagnosticați cu afecțiuni de sănătate, persoana responsabilă din serviciul medical stabilește regimul alimentar specific, pentru fiecare caz în parte, în conformitate cu meniurile zilnice recomandate în diferite afecțiuni medicale elaborate de către Administrația Națională a Penitenciarelor.

Concomitent, instituția penitenciară poate asigura meniuri corespunzătoare, în limita spectrului de produse alimentare aflate în stoc, în cazul solicitărilor adresate în scris privind regimul de alimentare vegetarian/vegan.

Conform datelor statistice privind morbiditatea în rândul deținuților, nu se atestă o dinamică negativă a situației a patologiilor somatice, în condițiile în care numărul persoanelor deținute este în descreștere. Astfel, bolile sistemului digestiv sunt cele mai frecvente, anul trecut fiind înregistrate 2332 de cazuri, urmate de bolile sistemului cardio-vascular - 1256 de cazuri și bolile endocrine - 479 de cazuri, dintre care în jur de 90 de deținuți sunt diagnosticați cu diabet zaharat.

Implementarea acestui proiect va costa aproximativ 27 de milioane de lei, astfel se propune intrarea în vigoare a noilor norme începând cu 1 ianuarie 2025.