Maia Sandu anunță că în R. Moldova va fi creat un centru public specializat în serviciile pentru copiii cu autism
Anual, pe data de 2 aprilie este marcată Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului - o tulburare gravă a proceselor normale de dezvoltare, care afectează limbajul, abilitățile de adaptare și interacțiune. Cu ocazia acestei zile, președinta Maia Sandu și ministra Sănătății Ala Nemerenco au vizitat Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii.
Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, șefa statului a anunțat că Ministerul Sănătății a decis astăzi să creeze primul centru public specializat în serviciile pentru copiii cu autism.
„Centrul urmează să fie creat în următoarele luni, astfel încât copiii cu autism să poată beneficia, cu titlu gratuit, de serviciile de care au atât de mare nevoie. Copiii cu autism merită să aibă o copilărie fericită, o viață socială împlinită și să beneficieze de sprijinul necesar pentru a deveni independenți”, a precizat Maia Sandu.
Centrul va activa ca subdiviziune a Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii și va fi funcțional începând cu data de 1 septembrie curent.
La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a menționat că Ministerul identifică resursele necesare pentru a putea sprijini mai mult persoanele cu autism.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Sunt recunoscător organizațiilor specializate pe acordarea suportului pentru persoane cu autism, pedagogilor și psiho-pedagogilor, asistenților personali, părinților și tuturor celor implicați, care fac incluziunea acestor persoane și, în special, copii, mai reală pentru societatea noastră. Știu că mai avem cale lungă pentru a obține un echilibru ideal și o societate cu adevărat incluzivă și solidară față de persoanele cu necesități speciale, dar muncim și ne consolidăm eforturile în această direcție”, a scris oficialul.
De asemenea, Primăria municipiului Chișinău a lansat astăzi o campanie de sensibilizare a opiniei publice asupra problemelor și necesităților cu care se confruntă persoanele cu autism, dar și dificultățile de acceptare în societate sau în procesul de integrare în familie. În evidența Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) se află în prezent circa 350 copii cu autism.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), la sfârșitul anului 2023, sub supravegherea medicilor erau 1.338 de persoane cu tulburări de spectru autist, dintre care 1.278 – copii.