MAI și SIS vor putea sista accesul la conținut web cu caracter infracțional. Proiectul, votat în lectură finală

MAI și SIS vor putea sista accesul la conținut web cu caracter infracțional. Proiectul, votat în lectură finală
Sursa foto: Dominic Lipinski / PA

ACTUALIZARE (25 iulie) Deputații au votat în a doua lectură proiectul de lege care prevede ca Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să primească împuternicirea de a sista accesul la site-urile care conțin informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ (11 iulie) Procedurile de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional și de dispunere a conservării datelor informatice vor fi reglementate mai clar în legislație. Un proiect de lege care presupune acest lucru a fost votat, în prima lectură, joi, 11 iulie, de Parlament.

Documentul a fost elaborat de MAI, în contextul implementării modificărilor la Legea comunicațiilor electronice, adoptate în 2020, precum și a Convenției privind criminalitatea informatică, ratificată în 2009. În 2020, au fost adoptate modificări legislative, care vizează sistarea accesului la conținut infracțional, însă nu a fost prevăzut expres care autorități au competența de a dispune o astfel de măsură.

Autorii propun ca MAI și SIS să aibă atribuția de a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional, cum ar fi promovarea abuzurilor asupra copiilor, pornografiei sau comercializarea produselor interzise.

„Acest lucru se va realiza cu respectarea unor principii clare, stipulate în lege: proporționalitatea; aplicarea măsurii tehnice de sistare cel mai puțin restrictive; informarea privind motivele sistării accesului și căile de atac; revizuirea periodică a necesității sistării în continuare a accesului la o anumită pagină web; respectarea dreptului furnizorilor de servicii de a aplica, din proprie inițiativă, alte măsuri pentru prevenirea utilizării abuzive a serviciilor sale”, notează autorii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Sistarea accesului la pagina web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor va putea fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile. Ordinul de sistare a accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată.

Totodată, cadrul legal a fost completat cu criterii privind sistarea accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului web.

O altă prevedere a proiectului de lege este atribuirea competenței Ministerului Afacerilor Interne de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmării penale. Acest lucru va permite punerea în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică.

Potrivit notei informative a proiectului, conservarea datelor informatice nu este о ingerință în viața privată, deoarece nu presupune oferirea datelor respective către autoritățile abilitate, ci este о măsura de asigurare a integrității datelor pentru ulterioara obținere în condițiile legii.

Autoritățile de la Chișinău ar putea sista accesul la site-urile care conțin informații cu „caracter infracțional”
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar urma să primească împuternicirea de a sista accesul la site-urile care conțin informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor. Se întâmplă după ce Executivul aprobat proiectul de mo…