Mai puțină risipă: În R. Moldova a fost lansată prima platformă online pentru donarea produselor alimentare
În R. Moldova a fost lansată prima platformă online pentru donarea produselor alimentare. Astfel, agenții economici din lanțul agro-alimentar vor putea dona persoanelor aflate în dificultate surplusul de produse, prin intermediul donezalimente.md.
Platforma lansată cu suportul Uniunii Europene va fi gestionată de ONG-ul Banca de Alimente Moldova. Potrivit reprezentanților organizației non-guvernamentale, donezalimente.md va eficientiza procesul de recuperare a produselor alimentare, dar și conexiunea cu serviciile sociale din întreaga țară.
Supermarketurile, brutăriile, vânzătorii de legume, producătorii de conserve și alți agenți economici din țară pot dona fructe, legume, carne, pește, conserve și produse de panificație. Vor fi acceptate toate produsele cu termen valabil, inclusiv cele cu ambalaje deteriorate, notează Ecopresa.
Pe de o parte, agenții economici se vor înregistra pe platformă în calitate de donatori de produse alimentare, specificând cantitatea, tipul și localizarea alimentelor de care dispun. Pe de altă parte, organizațiile prestatoare de servicii sociale ce furnizează hrană pentru persoane aflate în dificultate se vor înregistra pe platformă în calitate de beneficiari ai Băncii de Alimente.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Serviciile sociale vor putea prelua direct alimentele de la donator, fără a fi necesar ca acestea să ajungă inițial în depozitul Băncii de Alimente.
Directorul executiv al Băncii de Alimente, Oleg Paraschiv, citat de Ecopresa, a declarat că recuperarea și distribuția produselor alimentare prin intermediul platformei va fi monitorizată constant.
Potrivit ambasadorului UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks, platforma donezalimente.md a fost creată pentru a-i conecta pe cei aflați în nevoie cu cei care pot oferi sprijin.
„Astfel, contribuim la o societate mai echitabilă și mai incluzivă. Totodată, contribuim activ la crearea unei culturi a solidarității pentru reducerea risipei alimentare. Un astfel de mecanism este implementat pe scară largă în Uniunea Europeană și a luat amploare recent în R. Moldova. Noi salutăm acest lucru”.
Presa din R. Moldova specializată în domeniul ecologiei notează că, anual, tone de produse agroalimentare neutilizate se transformă în gunoi. Deși nu există statistici în privința cantității de alimente aruncate, Regia Autosalubritate susține că risipa alimentară costă R. Moldova peste 15,3 miliarde de lei anual.