Mai mulți morți în SUA, din cauza unui val de căldură. Record istoric la Las Vegas de 48,9°C
Alerte de caniculă vizează peste 160 de milioane de persoane în Statele Unite, afectate de un val de căldură extremă, care a antrenat temperaturi-record și s-a soldat cu mai mulți morți în vestul țării în ultimele zile, scrie presa locală.
Temperaturi anormal de mari se înregistrează în estul și sudul Statelor Unite, însă căldura este cea mai brutală în vest. În Nevada, la Las Vegas s-a înregistrat duminică cea mai mare temperatură din istorie, de 48,9°C, transmite G4Media.ro, citând presa americană.
Acest tip de temperatură sufocantă urmează să se mențină în Vestul american toată săptămâna, potrivit serviciilor meteorologice americane NWS. Mai multe morți din cauza căldurii au fost semnalate în întreaga regiune.
Un motociclist a murit sâmbătă în timpul unei expediții în Valea Morții, unde mercurul a depășit 52°C în acea zi. Unul dintre camarazii săi, care făcea parte din același grup, a fost spitalizat, potrivit reprezentanților acestui Parc Național – cunoscut drept unul dintre cele mai calde locuri din lume.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În Oregon, cel puțin patru morți cauzate probabil de căldură au fost înregistrate începând de vineri, potrivit presei locale. În această regiune din nord-vest, de obicei mai temperată, orașul Salem a înregistrat luni 40°C.
În California, Arizona sau Idaho, zeci de orașe au stabilit în ultimele zile recorduri de temperatură absolută sau sezonieră. Temperaturile le fac deosebit de grea sarcina pompierilor, în contextul în care mai multe incendii sunt în curs în „Golden State”, transmite sursa citată.
În regiunea Santa Barbara, „Lake Fire” a devastat aproape 11.000 de hectare şi a declanșat evacuări. Acest incendiu amenință de-acum Ranch-ul Neverland care i-a aparținut mult timp lui Michael Jackson.
Valuri de căldură repetate sunt un marker al încălzirii globale legată de modificările climatice cauzate de dependența omenirii de energiile fosile, potrivit oamenilor de știință.
Acest val de căldură intervine în contextul în care iunie a fost deja cea mai caldă lună înregistrată în lume, potrivit Observatorului european Copernicus, transmite G4Media.ro.