Mai multe șanse pentru bebelușii născuți prematur. Secția Institutului Mamei și Copilului, în reparație capitală

Mai multe șanse pentru bebelușii născuți prematur. Secția Institutului Mamei și Copilului, în reparație capitală
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Sănătății 

În curând, cei aproximativ 700 de nou-născuți prematuri care ajung din toată țara în secția Prematuri a Institutului Mamei și Copilului (IMC) vor fi examinați și tratați în condiții moderne. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Sănătății, în contextul marcării Zilei Mondiale a copiilor născuți prematur.

Instituția precizează că secția prematuri, amplasată într-un bloc cu două nivele, se află în prezent în proces de reparație capitală. Lucrările sunt efectuate în cadrul unui proiect transfrontalier cu România.

„Pentru renovarea secției, Ministerul Sănătății a alocat în acest an șapte milioane de lei, iar peste un milion de euro constituie contribuția Uniunii Europene. Secția va fi dotată inclusiv cu echipament medical performant și urmează să fie inaugurată în anul 2024”, se arată în nota emisă de Ministerul Sănătății.

Anual, în R. Moldova vin pe lume sute de bebeluși cu greutate extrem de mică și foarte mică. Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), pe parcursul anului 2022, în țară s-au născut 1.552 de copii înainte de 37 de săptămâni de sarcină.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Din acest considerent, micuții au nevoie de îngrijiri medicale speciale, oferite de medicii și asistentele medicale din centrele perinatale.

„Pentru acordarea unei asistențe medicale calitative și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor, centrele perinatale sunt dotate de Ministerul Sănătății cu dispozitive performante, precum mese de resuscitare, incubatoare, mese radiante, aparate de ultrasonografie, electrocardiografe, ventilatoare pulmonare, defibrilatoare”, precizează MS.

Amintim că autoritățile naționale din domeniul sănătății au anunțat anul trecut că blocul în care se află secția Prematuri a IMC va fi renovat și dotat cu echipamente de ultimă generație, în cadrul unui proiect transfronatlier România - R. Moldova.

În septembrie 2022, reprezentanți Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, România–R. Moldova (BRCT Iași) au efectuat prima vizită la Institutul Mamei și Copilului, în cadrul proiectului „The best chance of life for neonates - improving neonatal outcome in the Romania-Republic of Moldova border area”.