Mai multă transparență în școlile din țară. Revizuirea activității asociațiilor părintești, discutată la Parlament

Mai multă transparență în școlile din țară. Revizuirea activității asociațiilor părintești, discutată la Parlament
Sursa foto: Shutterstock

Deputații, ministrul Educației și Cercetării, reprezentanții instituțiilor publice de învățământ și mai mulți părinți au participat marți la consultări publice în privința proiectului de lege care presupune revizuirea activității asociațiilor părintești. Potrivit inițiativei, donațiile sau granturile urmează să fie transmise direct la instituțiile de învățământ, fără implicarea organizațiilor obștești.

„Proiectul de lege prevede modificări la Codul fiscal și Codul educației, care au scopul de a exclude normele abuzive, de a reduce taxele și de a descuraja colectarea plăților neformale de la părinți, precum și de a asigura transparența valorificării mijloacelor financiare”, a menționat deputata Larisa Novac, care se numără printre autorii proiectului de lege.

Astfel, se propune excluderea normelor legale care permit organizațiilor obștești ale părinților să acorde suport financiar pentru dezvoltarea instituțiilor de învățământ. Potrivit autorilor, acest mecanism este unul netransparent.

În schimb, persoanele fizice sau juridice vor putea să ofere donații, granturi sau sponsorizări direct instituțiilor de învățământ, care vor fi investite în dezvoltarea bazei materiale a acestora. Respectivele alocații vor fi acordate direct într-un cont extrabugetar, iar Ministerul Educației și Cercetării (MEC) va monitoriza gestionarea mijloacelor oferite.

Totodată, deși înființarea asociațiilor obștești ale părinților nu va fi interzisă, acestea vor trebui să activeze în limitele normelor legale.

„Potrivit proiectului, persoanele fizice vor putea dona 2 % din impozitul anual instituțiilor publice de învățământ, pentru a contribui inclusiv la dezvoltarea bazei materiale a acestora. Mai mult, autorii inițiativei legislative propun completarea Codului fiscal cu prevederi care să permită deducerea donațiilor în beneficiul instituțiilor publice de învățământ în cuantum de până la 10 % pe an, dintr-un salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern”, se mai arată în comunicatul emis de Parlament.

Propunerile privind inițiativa legislativă, expuse în cadrul consultărilor publice, vor fi luate în considerare la definitivarea proiectului de lege.

Documentul urmează să fie examinat în cadrul comisiilor permanente, după care va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului. Potrivit dispozițiilor finale, se propune ca modificările legislative să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.