Mai bine de jumătate dintre moldoveni nu merg în vacanță. Rezultatele unui sondaj

Mai bine de jumătate dintre moldoveni nu merg în vacanță. Rezultatele unui sondaj
Sursa foto: Ziar.md

Mai bine de jumătate dintre moldoveni nu merg în vacanță sau cel puțin nu au fost nicăieri în ultimii doi ani, după cum arată datele unui unui sondaj CBS Research, realizat la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Același sondaj mai arată că 3,5% dintre moldoveni merg de câteva ori pe an în vacanțe, atât în țară, cât și peste hotare. Este vorba de tineri, de la orașe, cu studii.

La întrebarea „dacă în 2023 au mers în vacanță”, 70,3% dintre moldoveni au răspuns că nu; 16,5% au spus că au fost peste hotare; 7% au precizat că au fost la odihnă în țară; 5,1% au fost în vacanțe atât în țară, cât și peste hotare; iar 1,1% au fost de cel puțin trei ori în vacanțe.

Fiind întrebați „dacă în 2024 au fost sau planifică să meargă în vacanță„, 71,3% au menționat că nu au fost și nici nu planifică; 18,6% au afirmat că au fost sau planifică să meargă peste hotare; 5,4% au declarat că au fost sau planifică să meargă undeva în Republica Moldova; 3,4% au fost sau planifică să meargă atât în țară cât și peste hotare; iar 1,4% au fost și planifică să meargă mai mult de trei ori în vacanță.

Veaceslav Ioniță a mai spus că moldovenii au fost întrebați și dacă în ultimii doi ani au fost sau au planificat să meargă în vacanță. Astfel, 61,3% au specificat că nu au fost niciodată timp de doi ani în vacanță și nici nu planifică. 18,1% au răspuns că cel puțin o dată la doi ani au mers în vacanță; 4,9% cel puțin o dată la doi ani merg undeva în Republica Moldova; 1,2% cel puțin o dată la doi ani merg la odihnă în Republica Moldova sau peste hotare; iar 12,8% cel puțin o dată la doi ani merg la odihnă peste hotare.

„Vacanța este un indicator care reflectă în mod perfect nivelul de trai a celor aflați în R. Moldova, unde: 60% reprezintă populația săracă, 20% - cu venituri modeste sau clasa medie de jos, 17% - clasa medie și 3% - populația bogată”, afirmă expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Sursa foto: Veaceslav Ioniță/ Facebook

Sondajul de opinie a fost realizat de CBS Research la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Datele au fost prezentate vineri, 20 septembrie, 2024, de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Raportul integral privind rezultatele sondajului de opinie poate fi accesat la link-ul atașat.