Lupta pentru șefia Capitalei: Publicitate electorală, organizată de la geamul unui apartament. Explicații
Chișinău – capitală de vis. Asta le promite un concurent electoral alegătorilor din capitală. Și o face chiar „acasă”, în curtea blocului, de la geamul unui apartament.
Șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, a precizat pentru IPN că în cazul proprietății private publicitatea poate fi afișată cu acordul locatarilor sau a administratorului.
Blocul unde a fost observată publicitatea electorală este administrat de o întreprindere municipală pentru gestionarea fondului locativ. Solicitat să precizeze în ce condiții administratorul poate decide afișajul electoral pe blocurile locative, șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare (DGLCA), Ion Burdiumov, a declarat că nu este admisă o astfel de practică. Întreprinderile municipale nu au dreptul să-și dea acordul referitor la afișarea publicității electorale. Afișajul electoral este permisdoar în locurile special amenajate în oraș și în corturile de campanie electorală pentru care există declarație prealabilă și permisiunea autorității publice locale.
Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Natalia Golovco, a precizat pentru IPN că afișarea materialului de agitaţie electorală în alt loc decât cel stabilit se sancţionează cu amendă de la 12 la 18 unităţi convenţionale. Producerea, distribuirea, furnizarea și/sau difuzarea materialelor publicitare de agitație electorală care nu întrunesc condițiile Legii cu privire la publicitate și ale Codului Electoral se sancționează cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 400 de unități convenționale aplicată persoanei juridice și/sau cu privarea de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un ani.
Regulamentul aprobat de Comisia Electorală Centrală interzice plasarea publicității în cimitire, lăcașuri de cult, scuaruri, parcuri, grădini publice, pe troițe, partea exterioară a geamurilor și balcoanelor blocurilor locative, gardurilor gospodăriilor private, precum și pe elementele de împrejmuire a acestora.
În cazuri de afișaj electoral neautorizat este sesizat Inspectoratul General al Poliției.