Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. ANSA explică cum trebuie păstrate alimentele pentru a evita intoxicațiile
Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. Zile de foc se așteaptă și în această săptămână, fiind o perioadă care favorizează dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). În acest sens, instituția vine cu recomandări pentru comercianți și pentru cumpărători.
Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene: E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes, fiind și principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare. Astfel, pentru a evita situațiile neplăcute, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă operatorilor din domeniul alimentar:
- Să se asigure că personalul întreprinderii este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
- alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC;
- odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63oC;
- produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC;
- carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
- se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Totodată, ANSA recomandă consumatorilor să evite transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare, să le păstreze la temperaturi optime, să nu lase alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore, să păstreze alimentele gătite fierbinți înainte de servire și să evite decongelarea alimentelor la temperatura camerei.