Locuitorii din stânga Nistrului vor putea înmatricula autoturisme cu numere neutre până la finele lui 2026
ACTUALIZARE (25 iulie) Locuitorii de pe malul stâng al Nistrului vor putea să înmatriculeze autoturisme cu numere neutre până la finele anului 2026. Proiectul de lege a fost adoptat de 72 de deputați în a doua lectură.
ȘTIREA INIȚIALĂ (26 iunie) Mijloacele de transport din stânga Nistrului ar putea fi înmatriculate cu numere neutre până la data de 31 decembrie 2026. Comisia economie, buget și finanțe a examinat astăzi un proiect de lege care prevede extinderea acestui termen. Documentul va fi propus spre aprobare în plenul Parlamentului.
Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS). Scopul inițiativei constă în susținerea locuitorilor din raioanele de est ale țării, care se confruntă cu dificultăți generate de nereglementarea conflictului transnistrean.
Astfel, cetățenii vor putea continua să beneficieze de mecanismul de documentare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană cu numere de înmatriculare neutre și vor putea accede în traficul internațional.
„Acest mecanism nu vizează autovehiculele folosite în activitate comercială. Totodată, persoanele care au domiciliul în alte localități decât cele situate pe teritoriul necontrolat nu își vor putea înmatricula mijloacele de transport cu numere neutre”, precizează serviciul de presă al Legislativului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Acum șase ani, autoritățile ce la Chișinău le-au oferit locuitorilor din stânga Nistrului posibilitatea de a-și înmatricula mijloacele de transport cu numere neutre, pentru o perioadă de doi ani. Ulterior, termenul a fost extins.
Potrivit prevederilor Convenției asupra circulației rutiere, persoanele pot accede în traficul internațional cu vehicule proprii doar dacă acestea sunt înmatriculate la autoritățile statului.
Un avantaj al numerelor neutre este că autoritățile statului pot verifica prin sistemul internațional de drept dacă mijloacele de transport nu sunt pierdute sau furate. De asemenea, șoferii pot fi identificați în traficul rutier și, în cazul implicării în accidente rutiere, pot fi trași la răspundere.
Până în prezent, la punctele de înmatriculare a unităților de transport deschise de Agenția Servicii Publice (ASP) în orașele Tiraspol sau Râbnița au fost luate la evidență peste 10.000 de vehicule. Numărul cererilor s-a majorat după ce Ucraina a interzis în anul 2021 trecerea frontierei moldo-ucrainene a autovehiculelor cu plăci de înmatriculare nerecunoscute, emise în stânga Nistrului.