Locuitorii din Roșcani și Calfa spun că nu mai pot suporta mirosul de descompunere a leșurilor de porci

Locuitorii din Roșcani și Calfa spun că nu mai pot suporta mirosul de descompunere a leșurilor de porci
Sursa foto: Teleradio-Moldova

Locuitorii satelor Roșcani și Calfa din raionul Anenii Noi sunt în continuare nemulțumiți de alegerea locului pentru înhumarea celor aproximativ 65 de mii de porci infectați cu pestă porcină africană. Potrivit corespondentei Teleradio-Moldova, care a mers la fața locului, mirosul este greu de suportat, iar pe lângă izul de putrefacție se simte și clorura.  

„Azi dimineață, de exemplu, chiar ieșind din casă, era un miros imposibil. Copilul am fost nevoită să-l trimit la bunei, pentru că aici este imposibil să stea copilul”, a precizat o localnică pentru postul public.
„De la ora șase dimineață am stat în casă până la opt jumătate, nu puteam să mergem la policlinică. Noi am fost la proteste, nu ne aude și nu ne vede nimeni”, a menționat o altă femeie.

Mihail Comanac este singurul care locuiește în apropierea gropii unde sunt înhumați porcii și spune că este nevoit să îndure mirosul de putrefacție.

„Noi zi și noapte stăm în otravă, aerul e poluat și apa e poluată. Totul aici e otravă. Deja nu mai știm ce să facem. Stăm întotdeauna cu pastilele sub cap, mereu avem dureri de cap și plămânii s-au umplut cu miros neplăcut de porci. Acum poți să spui că de zece ori s-a dublat, putoarea e și mai mare decât a fost”, a mărturisit bărbatul.

Primarul satului Roșcani, Constantin Morari, a declarat că a făcut mai multe demersuri la instituțiile responsabile pentru a afla nivelul de poluare a mediului. Printre acestea se numără prelevarea, pe termen lung, a probelor de apă din mai multe puncte, atât din localitatea Roșcani, cât și din localitatea Calfa Nouă, pentru a vedea dacă apele nu sunt afectate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Din discuțiile pe care le-am avut în teritoriu, acest deranj mai mult este cauzat de mirosul produs de gunoiul de grajd din procesul tehnologic din activitatea fermei. În zona respectivă, predominanța vânturilor nu sunt spre localitate”, afirmă directorul adjunct al ANSA, Alexandr Manciu.

Amintim că, pe 16 martie, în satul Roșcani, Anenii Noi, la una dintre cele mai mari ferme de porci din țară, a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Potrivit autorităților, în total aproximativ 65.000 de animale urmează a fi sacrificate. Specialiștii atenționează că riscul apariției unor noi focare persistă, așa că zona rămâne sub restricții stricte pentru o perioadă de 90 de zile. Localnicii din Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani au protestat față de decizia autorităților și au cerut măsuri urgente și transparente pentru soluționarea acestei probleme.

Pe 20 martie, un alt focar de pestă porcină a fost depistat la o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde sunt peste 45.000 de porci. Localitatea se află la circa 20 de kilometri distanță de Roșcani.

Potrivit ultimelor date prezentate de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința Executivului din 26 martie, focarul din Roșcani a fost eradicat în proporție de 75%. La ferma din Cimișeni, progresul constituie aproximativ 20%.

Conform informațiilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în prezent, R. Moldova are un efectiv de circa 350 de mii de porci în ferme autorizate de către stat. Cele două ferme afectate adăpostesc între 20 și 25% din numărul total de animale. Impactul estimat asupra producției totale este de 20%, dar oficialii au dat asigurări că nu există un risc de criză alimentară.

Ministerul Mediului dă asigurări că înhumarea porcilor la Roșcani se desfășoară cu respectarea normelor sanitare
Ministerul Mediului precizează că groapa pentru înhumarea celor aproximativ 65 de mii de porci infectați cu pestă porcină africană nu se află în zona de protecție a râului Bîc, iar autoritățile depun eforturi pentru ca procesul de înhumare să respecte toate normele sanitare. Reacția vine după ce loc…