Locatarii a patru blocuri din Chișinău vor plăti cu până la 30% mai puțin pentru căldură

Locatarii a patru blocuri din Chișinău vor plăti cu până la 30% mai puțin pentru căldură
Sursa foto: Facebook/UNDP Moldova

445 de familii din patru blocuri din municipiul Chișinău vor plăti cu până la 30% mai puțin pentru căldură, după schimbarea sistemului de distribuție a agentului termic pe unul mai eficient energetic. Lucrările, în sumă de peste un milion de euro, au fost finanțate de UE prin intermediul programului „Abordarea impactului crizei energetice”, implementat de PNUD Moldova.

Blocurile au fost selectate prin concurs deschis, iar locatarii au contribuit cu 20% din valoarea investiției.

Unul dintre blocurile beneficiare este situat pe strada Bulgară din municipiul Chișinău. De la construcția sa în 1956, locatarii celor 56 de apartamente și-au încălzit locuințele cu lemne de foc, până în anul 1975, când imobilul a fost racordat la sistemul vertical de încălzire centralizat.

După aproape 50 de ani de exploatare, sistemul centralizat de distribuție nu mai era eficient, iar odată cu criza energetică din ultimii ani, facturile s-au dublat.

„Chiar și o parte dintre locatarii care se încălzeau cu centrale autonome pe gaz au trecut înapoi la sistemul centralizat. Acum, toți locatarii au apă caldă menajeră la robinet, care lipsea de 30 de ani”, spune administratoarea blocului, Ludmila Rotaru.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Clădirea este pe lista a 25 de blocuri selectate competitiv, la care Agenția pentru Eficiență Energetică va efectua audituri energetice pentru identificarea măsurilor de eficiență energetică care urmează a fi realizate. Aceste audituri sunt finanțate, de asemenea, de către UE.

„Majoritatea clădirilor din R. Moldova, atât rezidențiale, cât și publice, sunt construite înainte de anul 1991, când standardele de eficiență energetică nu erau o prioritate, respectiv au pierderi de căldură foarte mari. De fapt, clădirile sunt responsabile de peste jumătate din consumul de energie din țară, iar Ministerul Energiei pregătește un program investițional masiv în reabilitarea termică a clădirilor, care va reduce pierderile și, respectiv, facturile la energie pentru populație”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Anterior, PNUD a mai instalat sisteme de încălzire de tip orizontal în șase blocuri din Chișinău și Bălți, pentru a demonstra eficiența acestor sisteme. Anul trecut, locatarii blocurilor din Chișinău au înregistrat economii medii la facturi de până la 22% în Chișinău, iar cei din Bălți - de peste 40%.

În prezent, în Chișinău sunt peste 200 de mii de apartamente amplasate în peste 3.800 de blocuri, conectate la sistemul centralizat de încălzire.