Localnicii unui sat din Fălești s-au împărțit în două tabere după ce a început construcția unei mănăstiri

Localnicii unui sat din Fălești s-au împărțit în două tabere după ce a început construcția unei mănăstiri
Sursa foto: tvn.md

Proiectul de construcție a unei mănăstiri din localitatea Ilenuța, raionul Fălești, seamănă discordie printre credincioși. Unii susțin inițiativă, alții aduc acuzații grave și contestă bunele intenții ale preotului, inclusiv parohul comunității, Ghenadie Țugui, este împotriva activității unei nou lăcaș sfânt.

Toată tensiunea în localitatea Ilenuța din raionul Fălești a început se pare atunci când a fost anunțată construcția mănăstirii Kievene pe teritoriul satului.

„De atunci s-a iscat zâzanie între lume, dezbinare între creștini. Mai ales că, fie dacă ar fi biserica drept măritoare sau biserica canonică, nicio problemă. Este casă de locuit, case de locuit le avem pe toate, locuințele pe teritoriul parohiei. Printr-un șiretlic a devenit proprietate a unui, nu pot să spun că este preot, fiindcă este caterisit, un fost ierodiacon. Se duce în risipă sufletele oamenilor prin această, căci, dacă ne-am porni noi, ar fi și aici, poate să se deschidă și aici, poftim că aici este casă de locuit. Aici poate să se deschidă o slujbă și dincolo poate să se deschidă și dincolo. Lumea ar deveni haotică”, a declarat parohul bisericii SF. Dumitru Ghenadie Guțui pentru TVN.md.
„El a luat acea casă nu după dânsul, dar sub Mitropolia Kievului. Ce avem noi cu Kievul, noi avem cu Moldova, noi suntem dor ortodocși, nu suntem…”, a spus un localnic.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Preotul mănăstirii SF. Ierarh Calinic de la Cernica, Augustin Catană, spune că e normal să existe păreri împărțite.

„În toată vremea când construiești un cult, un locaș sfânt, atunci mai sunt piedici, mai sunt oarecare lucruri neplăcute, dar îi mulțumesc bunului Dumnezeu că într-adevăr sunt și oameni de bună credință care m-au ajutat. Dintr-o încăpere am făcut acest mic paraclis, unde am pus hramul SF. Ierarh Calinic de la Cernica și Maica Domnului Izvorul Tămăduirilor”, a declarat preotul mănăstirii SF. Ierarh Calinic de la Cernica.
Am fost bolnavă, am fost oarbă, pe picioare nu am mers, am fost într-o stare tare grea. M-am lecuit numai prin mănăstiri și biserici. Când vii aici, așa o ușurare de suflet ai când te duci acasă”, a spus un localnic.

Anul acesta se împlinesc 32 de ani de la redeschiderea Biserica din satul Ilenuța, raionul Fălești.