Localnicii din vecinătatea satului Roșcani, indignați că cei 65.000 de porci vor fi înhumați aproape de casele lor

Cadavrele celor 65 de mii de porci de la ferma din Roșcani, unde a fost confirmat un focar de pestă porcină, vor fi înhumate la marginea localității, în vecinătatea satelor Calfa și Calfa Nouă. Decizia i-a nemulțumit pe localnici, care au protestat și au cerut identificarea unui alt loc pentru îngroparea animalelor, temându-se de poluarea aerului, contaminarea apelor subterane și afectarea solului. Între timp, autoritățile locale susțin că nu există alternative, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dă asigurări că procesul de înhumare va respecta toate normele sanitare, transmite Teleradio-Moldova.
Potrivit postului public, localnicii afirmă că, pe lângă mirosul insuportabil provenit de la fermele din preajmă, dar și de la râul Bîc, acum vor trebui să suporte și mirosul provenit de la cadavrele animalelor.
„De ce gospodarul din Roșcani nu-și asumă să-și pună mizeria asta în satul lui, de ce o pune la noi în coastele satului. Și așa am fost aici înădușiți tot timpul, de când mă țin minte cu complexul și cu ferma aceasta. Cu Bîcul e aceeași problemă”, a spus un locuitor.
„Se îngroapă chiar lângă sat, nu se poate de dus groapa aceasta chiar mai într-o parte, nu tot în Calfa? Mizerie o să fie la noi în sat. Împrejur numai ferme, miros urât. Dacă acum mai îngroapă și cadavrele acestea, o să fie cimitir de porci tot la noi în sat”, a menționat o femeie.
„(...) E pericol. Ajunge. Ultima speranță este să cerem ajutor. Bîcul ăsta, când se incălzește, nici fereastra n-o poți deschide. Seara să vrei să respiri un pic de aer - te înăduși. Acum dacă ne mai îngroapă și porcii aceștia...”, s-a indignat o altă locuitoare.
Specialiștii ANSA dau asigurări că porcii vor fi înhumați cu respectarea normelor și că oamenii nu vor simți mirosul de leșuri.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Sunt îngropate la o adâncime de șase metri unde se pune un strat de paie cu clorură de var. Apoi sunt depozitate cadavrele, la un metru și jumătate de la suprafață se acoperă cu pământ. Asta este toată procedura. Alt loc destinat și care să asigure cerințele nu este, în rest sunt terenuri private”, a explicat Ion Dascăl, șef adjunct ANSA Cimișlia.
Primarii de la Calfa și Roșcani spun că prioritatea numărul unu este stoparea răspândirii virusului în localitățile din preajmă.
„Acolo, toată situația de criză este gestionată de specialiști în domeniu, de specialiști de la ANSA. Acum suntem preocupați de prevenirea răspândirii bolii în localitățile vecine”, a declarat primarul localității Roșcani, Constantin Morari.
„Zona de protecție a apelor la fântâna arteziană nu este afectată, după normele stabilite este totul în regulă. Unele păreri ale cetățenilor sunt corecte, mereu se simte miros de la complex, dar nu cunoaștem dacă o să se simtă miros și de la putrefacția cadavrelor sau nu”, a spus Alexandru Palinco, primarul localității Calfa.
Amintim că, duminică, 16 martie, la una dintre cele mai mari ferme de porci din țară a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Din numărul total de peste 65.000 de animale, mai mult de 2.000 au fost deja sacrificate. Specialiștii atenționează că riscul apariției unor noi focare persistă, așa că zona rămâne sub restricții stricte pentru o perioadă de 90 de zile.
