Livezile din nordul țării, grav afectate de înghețurile din aprilie: „Practic toată roada este pierdută”

Livezile din nordul țării, grav afectate de înghețurile din aprilie: „Practic toată roada este pierdută”
Sursa foto: TVN

Înghețurile din luna aprilie au afectat grav livezile din nordul țării, transmite TVN. Printre agricultorii a căror recoltă a fost aproape în totalitate compromisă se numără Eugeniu Șveț, din satul Sadovoe, municipiul Bălți. Bărbatul deține 15 hectare de livadă și spune că anul acesta este cel mai dificil din cariera lui.

„În acest an este ca niciodată, practic toată roada este pierdută, toate culturile, cred că în afară de mere și pere, dar și ele au avut de suferit, pentru că fructul încă se formează, se va vedea peste 2-3 săptămâni cum se va forma ce a mai rămas după înghețuri. Piersicul a fost afectat în proporție de 98%, cireșele - în aceeași proporție, vișina - la fel este sub întrebare, foarte mult a avut de suferit”, a declarat Eugeniu Șveț pentru TVN.

Potrivit agricultorului, anul 2025 va fi foarte greu pentru producători.

„În aceste livezi trebuie de continuat lucrul, trebuie de prelucrat de insecte, stropire, investițiile continuă, dar venituri nu vom avea deloc, pe lângă aceasta sunt și creditele care au fost accesate pentru plantația acestor livezi, va fi greu. (...) Problema nu este atât în înghețuri, cât că în februarie s-a încălzit brusc și perioada vegetativă a început mai devreme decât în alți ani”, a explicat pomicultorul.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

O situație similară se atestă și în raionul Rîșcani, cu care se învecinează satul Sadovoe.

Conform datelor furnizate de autoritățile raionale din Rîșcani, aici au fost afectate peste 40 de hectare de livezi. În timp ce înghețurile din perioada de 4-11 aprilie au compromis mai mult piersicul, cireșul, vișinul și puțin prunul, temperaturile scăzute din 27 aprilie au afectat soiurile de măr.

„Sunt peste 50 de agenți economici care au fost afectați, dar comisiile lucrează în teritoriu. Ei solicită comisia, noi mergem în teritoriu, vedem care este situația și sunt cazuri pe care noi nu le actăm, adică le actăm până la 20%, le facem acte că ei într-adevăr au suferit. De obicei, ei nu beneficiază de subvenții, ajutoare de la stat. Fac actele astea pentru gospodărie, rămân la ei în gospodărie”, a declarat șeful secției Agricultură și Alimentație din cadrul Consiliului raional Rîșcani, Virgiliu Chibzi.

Amintim că, începând cu ziua de 7 aprilie și până pe 14 aprilie, în R. Moldova s-au înregistrat temperaturi negative. Ulterior, vremea s-a încălzit, însă între 27 și 29 aprilie s-au înregistrat înghețuri cu intensitatea de până la -3°C. Potrivit meteorologilor, înghețurile în această perioadă a anului sunt un fenomen rar, care apare în medie o dată la 20-40 de ani.

În unele regiuni, rodul pomilor înfloriți a fost compromis în proporție de 90–100%
Înghețurile de săptămâna trecută au adus pagube considerabile. În unele regiuni, în special în nordul R. Moldova, rodul pomilor înfloriți a fost compromis în proporție de 90–100%. Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Brânză, a declarat acest lucru pentru NewsMaker. Amintim că, înc…
Caișii, cireșii și piersicii, cei mai afectați de înghețuri. Precizările autorităților după discuția cu fermierii
Premierul Dorin Recean, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ludmila Catlabuga, și reprezentanții celor mai mari asociații agricole din țară s-au reunit, joi, într-o ședință. Principala temă abordată a constituit-o situația din sectorul agricol în urma înghețurilor din luna aprili…
Peste 50% din cultura de sfeclă, distrusă de înghețurile din aprilie. Fermierii cer susținere din partea statului
Înghețurile severe de la începutul lunii aprilie au compromis peste 5.500 de hectare de sfeclă de zahăr, adică aproximativ 58% din suprafața deja semănată. Potrivit producătorilor, aceasta este una dintre cele mai grave situații din ultimii ani pentru cultura sfeclei din R. Moldova. Pierderile la c…