Chișinăul nu împiedică tranzitul gazelor naturale spre malul stâng. Maia Sandu: „Ținem conducta deschisă”

Chișinăul nu împiedică tranzitul gazelor naturale spre malul stâng. Maia Sandu: „Ținem conducta deschisă”
Sursa foto: Reuters

Gazele naturale din Rusia ar putea să ajungă în stânga Nistrului pe trasee alternative, însă Kremlinul nu vrea să-și îndeplinească obligațiile contractuale și folosește energia ca element de destabilizare. Declarația a fost făcută marți, pe 14 ianuarie, de președinta Maia Sandu, în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Președinta Maia Sandu a repetat, în cadrul unui briefing de presă, mesajul transmis anterior că Rusia se face vinovată de situația din stânga Nistrului.

„Nu este criză energetică, deoarece există trasee alternative pe unde gazele pot să vină așa cum s-a întâmplat în cazul altor țări, care la fel primeau gaze rusești prin Ucraina. Acum, unele dintre ele primesc același gaz de la Gazprom pe alte trasee. Există această posibilitate, însă Kremlinul nu a vrut să-și îndeplinească obligațiile contractuale. Singurul obiectiv este ca să creeze o situația de nemulțumire pe malul stâng și pe malul drept, într-o anumită măsură, și să folosească energia ca element de destabilizare. (...) Noi ținem conducta deschisă. Chișinăul nu reprezintă un impediment pentru tranzitul gazelor spre malul stâng”, a declarat Maia Sandu după ședința CSS.

Totodată, Maia Sandu susține că în spatele „refuzului irațional al Tiraspolului” de a accepta ajutorul propus de Chișinău „stă Kremlinul”. Președinta Sandu susține că pretinsul lider de la Tiraspol s-ar afla la Moscova și că asta este „încă o dovadă” a faptului că Chișinăul „nu este un impediment în identificarea unei soluții”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat, din cauza războiului, să prelungească contractul de tranzit cu gigantul energetic rus Gazprom. Regiunea transnistreană nu mai primește gaze rusești și, respectiv, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Din prima zi a anului nou, Centrala de la Cuciurgan a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, iar mii de consumatori din stânga Nistrului au rămas fără gaze naturale, energie termică și apă caldă. Din 3 ianuarie, localitățile din stânga Nistrului sunt afectate de întreruperi programate de energie electrică.

Localitățile de pe malul drept al Nistrului, potrivit Chișinăului, sunt asigurate cu gaze naturale pentru întreg sezonul de încălzire. Cât privește energia electrică, volumul necesar pentru consumul zilnic este asigurat din producerea locală și importuri din România, însă la prețuri mult mai mari. Cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special în orele de vârf, 09:00-11:00   18:00-23:00, pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic.