Lista „rețelei lui Ilan Șor”. Procuratura urmează să verifice autenticitatea informațiilor
Lista cu numele a câteva mii de persoane care ar face parte din „rețeaua oligarhului fugar Ilan Şor” nu este parte a dosarului penal privind coruperea electorală, pentru influențarea scrutinului din 20 octombrie. Oamenii legii încă urmează să verifice autenticitatea listei și sursa care a făcut publică informația. Declarația a fost făcută luni, 28 octombrie, de procurorul general, Ion Munteanu.
„Pot să vă confirm că această listă nu este parte a dosarului penal. (…) La etapa actuală nu sunt pregătit să vă informez exact câte din acele persoane sunt investigate sau identificate de noi ca fiind beneficiari ai resurselor financiare în vederea coruperii procesului electoral. Această listă, la moment, este în examinare la organul de urmărire penală. (...) Trebuie să clarificăm dacă această listă este autentică sau nu. Dacă se constată că cineva din persoanele care au atribuție la urmărirea penală a făcut publică această informație, această persoană riscă pedeapsă penală. (...) Mai întâi de toate trebuie să clarificăm dacă această listă rezultă din activitatea de urmărire penală sau este listă din alte surse”, a declarat Ion Munteanu.
Șeful Procuraturii Generale a afirmat, în conferința de presă de luni, 28 octombrie, că schema privind coruperea alegătorilor este parte a „războiului hibrid”, aceasta fiind creată de serviciile rusești și pusă în aplicare de gruparea Șor încă din primăvară.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pe 26 octombrie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un videoclip informativ despre lupta oamenilor legii cu rețeaua creată de oligarhul Ilan Șor, în încercarea de a deturna alegerile din R. Moldova. Potrivit instituției, în schema infracțională, dovedită până în prezent de autorități, figurează 130 de lideri teritoriali răspândiți în toată țara.
Oamenii legii estimează că, la finalizarea anchetelor, numărul persoanelor implicate în schemele criminale Șor va depăși considerabil 300 de mii de oameni, iar sumele alocate doar pentru corupere electorală, în ultimii doi ani, ar putea să se ridice la ordinul sutelor de milioane de dolari.
Amintim că, zilele trecute, o persoană care pretinde a fi ofițer de Poliție a expediat pe adresa unor instituții de presă un mesaj în care dezvăluie frustrările și dificultățile întâmpinate în investigarea presupusei cumpărări de voturi la scrutinul electoral din 20 octombrie. Scrisoarea anonimă era însoțit și de o listă cu numele, prenumele și adresele a circa 3.800 de presupuși membri ai rețelei oligarhului fugar Ilan Șor.
Într-o reacție, IGP a declarat că „nu confirmă, dar nici nu infirmă” datele din listă și, totodată, respinge cu vehemență „aluziile aduse la disensiunile dintre instituțiile judecătorești, de drept și cele de forță în procesul de documentare a unei organizații criminale”.