Lipsesc peste 400 de cadre medicale. Asistenții medicali din învățământ, prinși între educație și sănătate
În timp ce în școlile și grădinițele din R. Moldova nu sunt suficienți doctori și asistenți medicali, Ministerul Educației și cel al Sănătății își pasează responsabilitatea pentru salarizarea proastă și instruirea necorespunzătoare a acestor specialiști.
Potrivit datelor oferite Europei Libere de Ministerul Educației, în instituțiile de învățământ școlar, preșcolar și special activează în prezent 2.121 de asistenți medicali, care au categoria I, II sau superioară, dintre care 969 - în școli și 1.107 - în grădinițe. De asemenea, în sistemul de învățământ sunt angajați 163 de medici, dintre care 35 își desfășoară activitatea în școli și 42 - în grădinițe.
În total, în instituțiile de învățământ din țară este nevoie acum de încă 417 cadre medicale, deficitul fiind astfel de 16% din personalul necesar. Una dintre cauzele principale din care acești specialiști, mai ales cei tineri, nu vor să se angajeze în școli și în grădinițe este salariul mai mic decât cel oferit în sistemul de sănătate.
Pentru comparație, un asistent medical cu studii superioare angajat în învățământ are un salariu de 5.880 de lei, iar unul cu studii medii - 4.170 de lei (fără vechime și categorie), în timp ce asistenții din instituțiile medicale primesc între 7.460 și 11.020 de lei, în funcție de domeniu și vechime.
Ultima majorare salarială pentru cadrele medicale din învățământ a avut loc în anul 2018.
Analiza integrală și cum Ministerul Educației și cel al Sănătății își pasează responsabilitatea - AICI.