„Lipsa acțiunilor poate provoca un nou protest”. Fermierii cer prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale

„Lipsa acțiunilor poate provoca un nou protest”. Fermierii cer prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale
Sursa foto: Michael de la Pexels

Asociația Forța Fermierilor din R. Moldova cere Guvernului de urgență Guvernului prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase. Potrivit fermierilor, importul liber de cereale si oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoaselor din țara noastră pe piața României, care suspectează reexportul producției din Ucraina prin R. Moldova.

„Asociația Forța Fermierilor atenționează autoritățile cu îngrijorare enormă asupra repetării scenariului de anul trecut când fermierii au suferit pierderi financiare enorme, mulți aflându-se în prag de faliment la moment. Deși țările din regiune și vecine Ucrainei mențin în continuare un regim controlat la importuri ucrainene, Guvernul R. Moldova deocamdată nu a prelungit măsura de protecție”, notează agricultorii.

Potrivit Asociației, importul liber de cereale și oleaginoase în R. Moldova a afectat anul trecut si va afecta și în acest an direct mii de agricultori. Totodată, aceasta atenționează că lipsa acțiunilor din partea Guvernului poate provoca un nou protest al agricultorilor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie anul trecut și a fost funcțională pe perioada stării de urgență până pe 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen limită până pe 26 iunie curent.

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1.200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în R. Moldova și circa 44 tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Licența pentru importul de cereale nu va mai fi obligatorie. Comisia specială își încetează activitatea
Activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase care a funcționat în baza Legii nr. 160/2011, își finalizează activitatea miercuri, 26 iunie, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Potrivit MAIA, reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe…