Licența pentru importul de cereale nu va mai fi obligatorie. Comisia specială își încetează activitatea

Licența pentru importul de cereale nu va mai fi obligatorie. Comisia specială își încetează activitatea
Sursa foto: Nastasic de la Getty Images Signature

Activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase care a funcționat în baza Legii nr. 160/2011, își finalizează activitatea miercuri, 26 iunie, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Potrivit MAIA, reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada maximă pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie anul trecut și a fost funcțională pe perioada stării de urgență până pe 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen limită până pe 26 iunie curent.

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1.200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în R. Moldova și circa 44 tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Grâul, porumbul și floarea-soarelui vor putea fi importate în țară doar în baza unei autorizații
Pe perioadă stării de urgență, importul mai multor mărfuri agricole, printre care se numără grâul, porumbul și floarea-soarelui, va fi reglementat prin autorizare. Comisia Situații Excepționale (CSE) a luat o decizie în acest sens în cadrul ședinței din dimineața zilei de miercuri, 4 octombrie, anun…