Liberalizarea transportului de mărfuri: R. Moldova și Ucraina au prelungit acordul până la sfârșitul anului 2025

Liberalizarea transportului de mărfuri: R. Moldova și Ucraina au prelungit acordul până la sfârșitul anului 2025
Sursa foto: zn.ua

Ucraina și R. Moldova au convenit să prelungească Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri între țări până la sfârșitul anului 2025, anunță Ministerul ucrainean al Dezvoltării Comunitare, Teritoriilor și Infrastructurii. Documentul prevede posibilitatea circulației transportului rutier bilateral și de tranzit fără autorizații speciale.

Acordul dintre R. Moldova și Ucraina prevede posibilitatea de a efectua transport dus-întors și de tranzit prin transport rutier fără autorizații speciale. Protocolul cu decizia de extindere a efectului liberalizării a fost semnat în urma rezultatelor ședinței Comisiei mixte ucrainene-moldovenești pentru transportul rutier internațional din 13-14 septembrie.

Posibilitatea transportului nestingherit de mărfuri pe teritoriul R. Moldova este unul dintre instrumentele pentru stabilirea și creșterea oportunităților noastre de export. Separat, lucrăm deja și la problema verificării tuturor rutelor de autobuz între țările noastre și a simplificării procedurii de deschidere a acestora de către transportatori. Apreciem cooperarea cu R. Moldova pentru dezvoltarea economică a țărilor noastre”, a subliniat viceprim-ministrul pentru Reconstrucție, ministrul Dezvoltării Comunitare, Teritoriilor și Infrastructurii al Ucrainei,  Oleksandr Kubrakov.

Anterior, Acordul privind liberalizarea transportului de mărfuri a fost semnat în august 2022, valabil până la sfârșitul acestui an, iar posibilitatea de prelungire este prevăzută cu acordul părților.

La sfârșitul lunii august, Ucraina a convenit cu Norvegia pentru „transport fără viză”. Este vorba despre posibilitatea de a efectua transport de mărfuri fără autorizații pentru camioane cu standardul Euro-5 și mai sus.

În general, transportatorii ucraineni au condiții simplificate pentru transportul cu camioane în 35 de țări europene.