Legea care le interzice membrilor fostului partid „Șor” să candideze la alegeri, declarată neconstituțională
Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțională legea care le interzice membrilor partidelor scoase în afara legii, inclusiv Partidul „Șor”, să candideze la alegeri. Decizia a fost pronunțată pe 26 martie.
Potrivit Înaltei Curți, la originea cauzei se află o sesizare depusă pe 16 octombrie 2023 de către Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, deputați în Parlamentul R. Moldova.
Autorii sesizării i-au solicitat Curții să verifice constituționalitatea Legii nr. 280 din 4 octombrie 2023 pentru modificarea Codului electoral.
„Pornind de la argumentele invocate, Curtea a admis sesizarea depusă de dnele Marina Tauber și Reghina Apostolova și dnii Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Curtea a declarat neconstituțională Legea nr. 280 din 4 octombrie 2023 pentru modificarea Codului electoral. Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în Hotărârea Curții Constituționale .
Primul partid din R. Moldova, scos în afara legii
Curtea Constituțională a hotărât pe 19 iunie 2023 că Partidul Politic Șor, condus de Ilan Șor, este neconstituțional. De la data pronunțării hotărârii, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat. Acesta este primul partid din R. Moldova care a fost declarat neconstituțional.
Potrivit deciziei Înaltei Curți, reprezentanții și membrii Partidului Politic Șor, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.
Reprezentanții și membrii Partidului Politic „Șor” care la data pronunțării hotărârii exercită mandate reprezentantive, în organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele Unității Teritorial-Autonome Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni.
Modificarea Codului electoral
Pe 4 octombrie 2023, Parlamentul a aprobat o Lege care le interzice să candideze la alegeri persoanelor care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic:
- erau bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituţionalităţii partidului politic;
- au fost excluse dintr-un scrutin anterior ca urmare a încălcării legislaţiei electorale, iar acest fapt a fost reţinut drept argument la declararea neconstituţionalităţii partidului politic;
- erau culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancţiuni internaţionale ale unor organizaţii internaţionale sau ale unor state, iar acest fapt a fost reţinut drept argument la declararea neconstituţionalităţii partidului politic;
- au realizat alte fapte care, fără a se încadra expres în acţiunile prevăzute la pct. 1) – 3), au fost menţionate ca argumente reţinute în hotărârea Curţii Constituţionale de declarare a neconstituţionalităţii partidului politic.