La tarabe au apărut primele legume moldovenești. Care sunt prețurile și ce spun cetățenii

La tarabe au apărut primele legume moldovenești. Care sunt prețurile și ce spun cetățenii
Sursa foto: Întreprinderea Municipală „Piața Centrală” / Facebook

În piețele din Chișinău au apărut primele legume moldovenești: roșii, castraveți și ridichi. Deși prețul unui kilogram este în prezent destul de mare, comercianții susțin că acesta va scădea după Paște, când vor fi mai multe produse pe piață, notează Teleradio-Moldova.

La Piața Centrală din capitală, un kilogram de castraveți autohtoni poate fi procurat cu 65 de lei, prețul roșiilor variază între 40 și 65 de lei, în funcție de sort, iar o legătură de ridiche poate fi cumpărată cu 10-20 de lei.

Potrivit sursei citate, vânzătorii spun că prețurile sunt justificate de costul producției în serele de primăvară. O scădere a prețurilor ar putea avea loc abia după Paște, odată cu încălzirea vremii și apariția unei diversități mai mari de legume.

Între timp, urzica s-a ieftinit, un kilogram costând 80 de lei, comparativ cu 300 de lei, cât era acum câteva săptămâni.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Marfa e a noastră, totul e moldovenesc, numai roșia e adusă. Avem ridiche de-a noastră, cartof autohton, dovlecel, varză și castraveți. Avem un laborator care în fiecare zi testează cantitatea de nitrați”, spun vânzătorii.

De menționat că pe rafturi au ajuns și primele căpșuni de import, din Grecia, al căror preț variază între 80 și 90 de lei per kilogram. Potrivit comercianților, anul acesta, căpșunile sunt mai ieftine cu aproximativ 20 de lei față de anul trecut, datorită vremii calde care a grăbit creșterea acestora.

În aproximativ o săptămână vor ajunge și căpșunele din Turcia, iar cele autohtone vor fi disponibile abia spre sfârșitul lunii mai, precizează producătorii.

Deși produsele arată bine la tejghea, unii cumpărători nu se grăbesc să le cumpere din cauza prețurilor mari, iar oamenii spun că așteaptă să apară mai multe produse autohtone.

Nutriționista Luminița Suveică recomandă cetățenilor să procure fructe și legume doar din locuri autorizate și să se asigure că nu depășesc norma de nitrați.

„Legumele sunt cele care trebuie să fie prezente în alimentația noastră zilnică, și dacă ne referim la primele legume care ajung pe piață, acestea trebuie procurate doar din locuri autorizate. Astfel, ele sunt verificate să nu conțină mai mulți nitrați decât este norma. De asemenea, nu trebuie să conțină alte substanțe care ar fi dăunătoare, substanțe care au influențat creșterea lor și care pot fi periculoase pentru sănătatea umană. Este important de știut că, atunci când procurăm legumele, trebuie să le ținem în apă mai mult de jumătate de oră, pentru ca nitrații să iasă la suprafață”, a explicat Luminița Suveică.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează cumpărătorii să solicite de la vânzători certificatele de producție. În cazul depistării unor nereguli în domeniul igienei și a siguranței alimentelor, oamenii sunt rugați să apeleze la Direcțiile teritoriale pentru siguranța alimentelor.