La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat un centru consultativ metodologic de vaccinare

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat un centru consultativ metodologic de vaccinare
Sursa foto: UNICEF Moldova

La Chișinău a fost inaugurat Centrul Consultativ Metodologic de Vaccinare, în cadrul Departamentului specializat integrat de la Institutul Mamei și Copilului. La eveniment a participat și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a declarat că noul centru va contribui la majorarea ratei de protecție a copiilor din toată țara.

„Foarte mulți ani nu puteam găsi răspunsul de ce într-un asemenea centru consultativ serios nu vorbim despre vaccinări, având de fapt concentrată aici toată puterea imunologiei”, a menționat ministra.

Potrivit Alei Nemerenco, în cadrul Institutul Mamei și Copilului activează medici pediatri și imunologi care pot să ofere instruiri, explicații și să preia cazurile mai grele, unde este nevoie de lucru cu părinții, pentru a explica în ce constă beneficiul vaccinării pentru copii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Ne-am confruntat acum cu o situație de alertă la capitolul rujeolei și am văzut că toate cazurile s-au înregistrat la persoane nevaccinate, deci, care practic nu au avut imunitatea dezvoltată. [...] Îndemn părinții să aibă grijă de copii lor, să le ofere acel scut de protecție, să ia exemplu de la medici, pentru că, probabil, nu o să găsiți vreun lucrător medical care nu și-ar vaccina copii, nepoții și care ar fi împotriva vaccinării”, a conchis ministra Sănătății.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, mijloace financiare alocate din bugetul Institutului Mamei și Copilului și al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Conform datelor oficiale, datorită imunizării, anual, în R. Moldova sunt evitate cel puțin 350 de decese și 42 de mii de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare.