La Chișinău a fost lansat un manual dedicat negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

La Chișinău a fost lansat un manual dedicat negocierilor de aderare a R. Moldova la UE
Sursa foto: Delegația UE în R. Moldova

Ce se întâmplă în cadrul procesului de integrare europeană a unei țări? Care e procedura, cât durează și de ce? Răspunsurile la aceste întrebări pot fi găsite în manualul privind negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, lansat astăzi la Chișinău. Publicația - unica de acest fel în istoria statelor candidate, va ajunge inclusiv în școlile și universitățile din țară, dar și în toate instituțiile care vor vrea să cunoască mai multe despre procesul negocierilor.

Manualul este compus din patru capitole și cuprinde informații detaliate despre pașii pe care țara noastră i-a făcut până în prezent, soluții practice pentru eventuale provocări, precum și exemple și lecții învățate din experiența altor state care au trecut prin acest exercițiu.

„Este foarte și foarte important ca fiecare din noi să înțeleagă ce facem, încotro ne îndreptăm și care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgem împreună. De aproape trei ani de zile, ne mișcăm cu viteza luminii, comparativ cu alte state candidate care deja au aderat la UE și este foarte important cu toții să ținem pasul în a înțelege etapele pe care le parcurgem. Este important să înțelegem aceste etape ca să putem da o mână de ajutor în acest proces. Pentru că, după cum am menționat de fiecare dată, procesul de integrare europeană nu se face de o persoană, de un Guvern, se face de întreaga țară”, a declarat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

Unul dintre autorii manualului este Vladimir Međak, expert în integrare europeană și șef al echipei de negocieri pentru integrarea Serbiei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Am avut două idei de bază în spatele acestui manual. În primul rând, am vrut să explicăm ce se întâmplă de fapt. În al doilea rând, ne-am propus ca, explicând cum funcționează lucrurile, să evităm careva neînțelegeri sau concepte greșite cu privire la procesul de aderare la UE, întrucât am sesizat aceste concepte greșite la noi în țară”, a explicat Međak.

copul său principal în scrierea acestui manual a fost să ajute la evitarea neînțelegerilor și a conceptelor greșite legate de procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Publicația a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene, în Cadrul Proiectului UE „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de armonizare legislativă”.

Amintim că 749.719 de cetățeni care au participat la referendumul republican din 20 octombrie privind declararea aderării R. Moldova la UE drept obiectiv strategic s-au pronunțat pentru opțiune DA, iar alți 739.155 - pentru opțiunea NU. Curtea Constituțională a validat rezultatul referendumului pe 31 octombrie, iar la câteva zile distanță, hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Cum arată noua ediție a Constituției, care include modificările privind vectorul de integrare europeană
Moldpres editează o nouă ediție a Constituției R. Moldova. Publicația include toate modificările privind vectorul de integrare europeană a țării, aprobate prin referendumul republican constituțional din 20 octombrie, precum și cele privind declararea limbii române – limbă oficială de stat, transmite…