Kremlinul confirmă: Rusia își retrage contingentul de „menținere a păcii” din Nagorno-Karabah

Kremlinul confirmă: Rusia își retrage contingentul de „menținere a păcii” din Nagorno-Karabah
Sursa foto: Maxim Blinov / RIA Novosti

Rusia a început să-și retragă contingentul de „menținere a păcii” din Nagorno-Karabah. Informația a fost confirmată pe 17 aprilie de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite publicația independentă rusă Meduza.

„Da, este adevărat”, a precizat Peskov în cadrul briefingului său zilnic de presă zilnic, fără a oferi alte detalii.

Unele publicații azere au raportat încă pe 16 aprilie precum că Rusia a început să-și retragă „pacificatorii” din Nagorno-Karabah. Potrivit acestora, procesul durează de mai multe zile.

Contingentul rus de „menținere a păcii”, format din câteva mii de „pacificatori”, a fost desfășurat în Nagorno-Karabah în toamna anului 2020, după o nouă escaladare a conflictului. Liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei au convenit asupra unui acord în acest sens în urma negocierilor.

Contingentul ar fi trebuit să staționeze în regiune timp de cinci ani. Timp de trei ani și jumătate, au murit șapte „pacificatori”. Cinci dintre ei, inclusiv comandantul adjunct al contingentului, Ivan Kovgan, au fost uciși în urma bombardamentelor azere din 20 septembrie 2023.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, pe 19 septembrie 2023, Azerbaidjanul a început o „operațiune antiteroristă” pe teritoriul regiunii separatiste. La o zi distanță, pe 20 septembrie, autoritățile autoproclamate din Nagorno-Karabah au anunțat că s-a ajuns la un acord privind încetarea completă a ostilităților.

Așa-numitul președinte din Nagorno-Karabah, Samvel Șahramanian, a semnat pe 28 septembrie un decret prin care se constata că regiunea separatistă încetează să mai existe ca subiect independent. Decretul prevedea dizolvarea din 1 ianuarie 2024 a tuturor instituțiilor așa-zisului stat.

După capitulare, circa 120.000 de etnici armeni au părăsit regiunea Nagorno-Karabah, cifra reprezentând practic întreaga populație a enclavei.

Majoritatea teritoriului Nagorno-Karabah, care conform dreptului internațional face parte din Azerbaidjan, a fost controlat timp de decenii de autoproclamata Republică pro-armeană Nagorno-Karabah/Artsakh. În 1990 și în 2020, Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie în regiune.

Azebaidjanul a obținut victorie în Nagorno-Karabah, la 24 de ore de la începerea „operațiunii antiteroriste”
Autoritățile din Nagorno-Karabah (regiune nerecunoscută în plan internațional) au anunțat miercuri, 20 septembrie, că s-a ajuns la un acord privind încetarea completă a ostilităților, informează portalul rusesc de știri, Meduza. Potrivit unui mesaj al centrului de informare unificat din regiune, ac…
Regiunea separatistă Nagorno-Karabah încetează să mai existe
Așa-numitul președinte din Nagorno-Karabah, Samvel Șahramanian, a semnat, pe 28 septembrie, un decret prin care se constată că regiunea separatistă încetează să mai existe ca subiect independent, scrie Novaya Gazeta Europa. Decretul prevede dizolvarea din 1 ianuarie 2024 a tuturor instituțiilor așa-…
Exodul etnicilor armeni din Nagorno-Karabah, în imagini
De la începutul „operațiunii antiteroriste cu caracter local”, începută pe 19 septembrie de armata azeră pe teritoriul separatist Nagorno-Karabah, peste 28 de mii de etnici armeni au părăsit regiunea nerecunoscută dintre Armenia și Azerbaidjan, scrie Reuters. Ca răspuns la criza provocată de plecar…
Europarlamentarii condamnă Azerbaidjanul pentru „atacul armat” asupra regiunii Nagorno-Karabah și cer sancțiuni
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție în care condamnă „atacul armat” al Azerbaidjanului asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah. Eurodeputații au comparat fuga în masă a armenilor din enclavă cu epurarea etnică și au cerut sancțiuni pentru oficialii de la Baku. Documentul susținut de…