Krasnoselski dă asigurări că Tiraspolul nu va împiedica locuitorii din stânga Nistrului să voteze duminică
Autoproclamatul lider din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski, dă asigurări că autoritățile de la Tiraspol nu se vor implica în desfășurarea scrutinului din 20 octombrie și vor permite cetățenilor cu drept de vot din stânga Nistrului „să-și exprime voința”. Precizările despre alegerile prezidențiale din R. Moldova și referendumul republican constituțional au fost făcute luni, 14 octombrie, la finalul manifestărilor oficiale, dedicate Zilei orașului Tiraspol.
„Transnistria nu se va implica în exprimarea voinței cetățenilor... Nu ne-am implicat niciodată și nu intenționăm să facem acest lucru. Însă, desigur, oamenii trebuie să se gândească la siguranța personală. Iar aluziile și alte informații - ar putea fi o provocare. Nu știu, timpul va arăta, fiindcă a rămas mai puțin de o săptămână. Dar fiți siguri că vom lăsa cetățenii să traverseze liber”, a declarat Krasnoselski pentru jurnaliști.
Săptămâna trecută, Chișinăul a anunțat că Tiraspolul creează impedimente suplimentare pentru accesul reprezentanților partidelor politice, dar și a jurnaliștilor sau oamenilor de cultură din dreapta Nistrului, pentru a evita orice interacțiune a acestora cu cetățenii din raioanele de est.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit Biroului politici de reintegrare, pe parcursul ultimelor săptămâni, structurile nelegale de forță ale Tiraspolului verifică minuțios toate mijloacele de transport care se îndreaptă spre municipiul Bender și Stânga Nistrului, pentru a împiedica difuzarea materialelor electorale ori a publicității legate de referendumul din 20 octombrie. Totodată, Chișinăul a declarat că autoritățile din regiunea au refuzat accesul reprezentaților comisiilor electorale cu urna mobilă în ziua desfășurării referendumului.
În acest context, partea moldovenească a solicitat în mod repetat Tiraspolului să se abțină de la orice „obstrucționare” a scrutinului și referendumului din 20 octombrie, precum și de la orice „tentativă de a se implica – direct ori indirect - în procesul electoral”.
Amintim că autoritatea electorală din R. Moldova a decis organizarea a 30 de secții de votare pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, precum și pentru cei domiciliați în municipiul Bender și în comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău. În cadrul celor 30 de secții, alegătorii vor merge la urne pentru a-și exprima opțiunea în raport cu referendumul și alegerile prezidențiale.