Kievul a recunoscut limba română drept limba oficială a minorităţii române din Ucraina

Kievul a recunoscut limba română drept limba oficială a minorităţii române din Ucraina
Sursa foto: România Liberă

Începând cu ziua de miercuri, 18 octombrie, limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română, dar nu limba moldovenească. Premierul român Marcel Ciolacu a făcut o declarație în acest sens astăzi la Kiev, transmite Agerpres.

La finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, Marcel Ciolacu a declarat că autorităţile de la Kiev au decis recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

„Relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm. A existat o şedinţă de Guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a declarat Ciolacu, potrivit reporterului special al agenției Agerpres.

Şeful cabinetului de miniștri de la București s-a referit şi la drepturile preoţilor ortodocşi din comunitatea românească din Ucraina, care au dreptul de a oficia slujbele în limba română.

„La fel de important cred că este să ne asigurăm că preoţii români ortodocşi vor oficia în continuare serviciile religioase în limba română. Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identităţii religioase şi a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a precizat Ciolacu.

Recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din țara vecină a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la UE, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

„Vorbim de aderarea rapidă a Ucrainei şi a R. Moldova la UE. Pentru această aderare există nişte principii şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Aceste principii sunt la nivel european. Şi România a respectat toate principiile necesare de aderare la UE”, a conchis Marcel Ciolacu.

La data de 21 septembrie, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea minorităţilor naţionale, care oferă mai multe drepturi românilor, maghiarilor, polonezilor, tătarilor și bulgarilor din țara vecină. Printre acestea se numără deschiderea librăriilor specializate și furnizarea gratuită a manualelor în limba minorităților.

Amintim că, din această toamnă, liceul din satul Borisăuca, regiunea Odesa, unde studiază minoritățile naționale românești, a trecut în mod oficial la predarea orelor în limba română. Astfel, după aproape 26 de ani, din programa de învățământ a dispărut sintagma de „limbă moldovenească”.

La îndemnul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, începând cu decembrie 2019, majoritatea școlilor în care mai activează clase cu predare în limba „moldovenească” din Sudul Basarabiei au înaintat Ministerului Educației de la Kiev cereri colective pentru revenirea la predarea în limba română, programă după care studiau școlile similare din comunitățile istorice românești din regiunile Cernăuți și Transcarpatia.