Jurnalistul unei publicații independente ruse a fost reținut în stânga Nistrului. Cine este Timofei Iliușin

Jurnalistul unei publicații independente ruse a fost reținut în stânga Nistrului. Cine este Timofei Iliușin
Timofei Iliușin în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Sursa foto: Тимофей Илюшин / Facebook

Angajații așa-numitului minister al securității de stat din stânga Nistrului l-au reținut ieri pe corespondentul publicației independente ruse SOTAvision, Timofei Iliușin. Potrivit SOTAvision, Iliușin s-a deplasat în regiunea transnistreană pentru a realiza un material jurnalistic.

„Tânărul a reușit să contacteze editorii și să-i avertizeze în privința arestului său iminent”, se menționează într-o declarație a publicației.

Sursele Europa Liberă Moldova declarau ieri că jurnalistul poate fi reținut pentru câteva ore pentru a fi audiat, întrucât acesta a încălcat „regimul de intrare”. La fel ca și altor jurnaliști moldoveni, lui i s-ar putea solicita să șteargă toate înregistrările video și să părăsească regiunea.

Cu toate acestea, până în momentul publicării acestei știri, redacția SOTAvision nu a prezentat vreo actualizare în cazul reținerii jurnalistului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

ASTRA notează că Timofei Iliușin a părăsit Federația Rusă în iunie 2022. Potrivit SOTA, în ianuarie 2023, Iliușin a început să colaboreze cu SOTAvision - publicație independentă rusă, axată pe mediatizarea încălcărilor drepturilor omului și a persecuțiilor politice din Rusia. Tot atunci, acesta a încercat să organizeze un miting în sprijinul prizonierilor politici din Bișkek - capitala Kârgâzstanului, însă poliția l-a împiedicat.

La scurt timp, Iliușin a raportat că este persecutat de poliția kârgâză și că emigrează în regiunea transnistreană, unde a locuit cu părinții săi în copilărie. La mai puțin de trei luni, în aprilie 2023, jurnalistul a fost nevoit să fugă din stânga Nistrului, susținând că „a devenit o persoană indezirabilă” și că este acuzat de „subminarea ordinii constituționale și încălcarea integrității granițelor” regiunii.

„Motivul inițierii acestui dosar penal absurd a fost activitatea mea jurnalistică. În timpul șederii mele în Transnistria, am adunat informații pentru un articol, am realizat sondaje și am vrut să fac un film documentar. Din această cauză, a trebuit să fug la Chișinău”, a scris atunci jurnalistul pe canalul său de Telegram.

La Chișinău, activistul a cerut azil politic și a încercat să-și lanseze propria publicație despre regiunea transnistreană - Хроники Приднестровья.