Jurnaliștii postului Canal 5 au protestat la Consiliul Audiovizualului. Reacția instituției
Reprezentanții postului de televiziune Canal 5 au venit vineri, 22 martie, la ședința Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a cere o reacție față de decizia autorităților de a sista temporar activitatea postului TV și a postului de radio Maestro FM. În timp ce angajații televiziunii au cerut explicații publice cu privire la decizia de suspendare a activității, reprezentanții CA au declarat că nu se pot pronunța pe acest caz și că întrebările respective urmează a fi adresate autorității care a luat această decizie.
Angajații postului de televiziune Canal 5 au venit la ședința CA cu pancarte pe care erau scrise mesajele „Jos cenzura” și „Libertate de exprimare jurnaliștilor”, cerând „ajutorul, atitudinea și implicarea” instituției în contextul deciziei Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională de a suspenda activitatea pentru Canal 5 și postului radio Maestro FM.
„Noi suntem practic, singurul post TV care îndeplinește toate legile. Avem propria noastră producție, avem cele mai mari audiențe. Nu am fost sancționați, nu am avut abateri, nu am promovat războiul, nu am făcut propagandă, nu am promovat persoanele sancționate, nu am făcut nimic ca să deranjam. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să punem întrebări incomode reprezentanților puterii. (…) În numele întregului colectiv, noi vrem și vă cerem sa vă expuneți public despre această situație, despre aceste abuzuri și să ne spuneți unde noi am greșit, ce am încălcat, ce sancțiuni avem și cum vedeți această situație”, a declarat Tatiana Țurcanu, producătoare de știri la Canal 5.
În replică, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a declarat că, doar pe parcursul anului 2023, Canal 5 a fost sancționat de mai multe ori pentru diferite încălcări: „Pentru 2023, suma amenzilor este de 77 de mii de lei”. De asemenea, președinta CA a declarat că întrebările privind sistarea temporară a activității postului postului TV „Canal 5” și a postului de radio „Maestro FM” trebuie să fi adresate autorității care a luat această decizie.
„Decizia nu a fost luată de CA, nu a fost luată în baza Codului Serviciilor media audiovizuale, prin urmare nu văd văd cum am putea sa ne pronunță pe ceva ce nu ne aparține nouă. (…) Treceți drumul și întrebați în altă parte, nu la ni e întrebarea asta. (…) Discuția aceasta nu trebuie să aibă loc la CA, ci la instituția care a luat atitudinea. În rest, noi v-am auzit, urmează să rămânem cu membrii, să discutăm situația și să vedem ce declarație sau acțiune se impune din partea noastră, pe o decizie care nu este a CA”, a declarat președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu.
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis pe 20 martie sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea CANAL 5 și postului de radio MAESTRO FM. Potrivit Guvernului, decizia a fost luată „în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.
De cealaltă parte, reprezentanții „Canal 5” declară că postul de televiziune „nu a comis nici o încălcare a legislației țării” și că „nu a primit niciun fapt concret care ar explica pe ce se bazează” decizia de sistarea temporară a activității: „Ținem să menționăm că toate acuzațiile aduse postului TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală”, se arată într-o declarație publică a televiziunii.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Canal 5 este al 13-lea post de televiziune din R. Moldova a cărui activitate a fost suspendată în ultimii doi ani.
În decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.
Pe 30 octombrie 2023, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru alte șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, suspendate pe motiv că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.
La scurt timp, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.
La sfârșitul anului 2023, prim-ministrul țării, Dorin Recean, declara că posturile de televiziune ale căror licențe de emisie au fost suspendate prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) nu vor putea să emită în eter nici după ridicarea restricțiilor privind starea de urgență. Atunci, Recean declara că Guvernul pregătește mai multe măsuri care ar putea gestiona situațiile de urgență în afara stării de urgență.