Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Astăzi va fi aprinsă Flacăra Olimpică, după modelul antic

Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Astăzi va fi aprinsă Flacăra Olimpică, după modelul antic
Imagine simbol. Sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Astăzi va fi aprinsă Flacăra Olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Ceremonia se va desfășura în Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne, menționează Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

„Ceremonialul păstrează ritualul antic de aprindere a flăcării de la soare. Marea Preoteasa, înconjurata de 20 de „vestale”, va adresa o rugăciune lui Apollo”, explică responsabilii de peste Prut.

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc la ora 11:15 și va fi transmisă direct pe Olympic Channel.

Potrivit redacției în limba română a RFI, flacăra va fi aprinsă în fața ruinelor templului Herei, vechi de 2.600 de ani, după modelul antic: cu ajutorul unei oglinzi parabolice, care va atrage razele soarelui. Marea preoteasă care va aprinde torța olimpică va fi actrița greacă Mary Mina. Prima persoană care va purta torța este campionul olimpic la canotaj la Jocurile Olimpice la de la Tokyo, grecul Stefanos Ntouskos.

Ștafeta va fi preluată de către înotătoarea franceză Laure Manaudou, care a obținut primul său titlu olimpic la proba de 400 de metri înot liber, la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004. Potrivit Comitetului Olimpic Grec, Manaudou va deveni prima purtătoare franceză a flăcării olimpice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ulterior, flacăra va începe un vast periplu de 5.000 de km de-a lungul Greciei, care va dura 11 zile. Pe 26 aprilie, la Atena, aceasta va fi înmânată organizatorilor francezi exact în locul în care s-au disputat primele Jocuri Olimpice din era modernă, în 1896.

Din portul Pireu, flacăra va fi îmbarcată la bordul vasului Belem și va debarca pe 8 mai, la Marsilia. De acolo, aceasta va traversa întreaga Franță, trecând prin Polinezia Franceză și va ajunge la Paris pentru marea defilare de pe 14 iulie dar și pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe 26 iulie.

Conform armistiţiului olimpic, armele trebuie să tacă pe perioada Jocurilor Olimpice, notează News.ro. În noiembrie 2023, Adunarea Generală ONU a lansat un apel oficial la armistiţiu pe durata Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, în baza tradiţiei din Grecia antică de a renunţa la lupte pe durata competiţiei. Armistiţiul olimpic grecesc, numit ekecheiria, s-a născut în secolul al optulea înaintea erei noastre, fiind reînnoit de Comitetul Internaţional Olimpic în 1992.

Jocurile Olimpice de la Paris încep pe 26 iulie şi vor dura până la 11 august. Până în prezent, șapte sportivi moldoveni au reușit să se califice la Olimpiada de la Paris. Maie exact, este vorba de Dan Olaru, Daniela Cociu și Maria Olărașu, Serghei Tarnovschi, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Alisa Glinca, Ana Dulce și Victor Ciobanu.