Israelul își intensifică ofensiva în Gaza, de unde au fost evacuați primii răniți și cetățeni străini

Israelul își intensifică ofensiva în Gaza, de unde au fost evacuați primii răniți și cetățeni străini

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat joi, 2 noiembrie, că forțele terestre și tancurile s-au ciocnit peste noapte cu grupuri Hamas în nordul Fâșiei Gaza, ucigând zeci de luptători, relatează The Times of Israel.

Într-o declarație, IDF susține că trupele Brigăzii de Infanterie „Golani” au dus „bătălii prelungite” împotriva luptătorilor Hamas, care au tras rachete, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade asupra militarilor.

Armata israeliană mai afirmă că trupele Golani au ripostat, asistate de artilerie și de tancuri, având suport aerian și ajutor de la marină, care a lansat câteva rachete.

„La sfârșitul luptei, zeci de teroriști au fost uciși”, susține IDF, care a adăugat că trupele Brigăzii de Infanterie „Nahal” au fost atacate de un grup Hamas, „anihilat” de o aeronavă direcționată asupra lui.

Potrivit IDF, au continuat loviturile asupra Hamas din Fâșia Gaza, inclusiv asupra instalațiilor de producție și depozitare a armelor, pozițiilor de lansare de rachete antitanc sau a dronelor.

Pe 1 noiembrie, Egiptul a deschis punctul Rafah pentru a primi străini și răniți din Gaza. Autoritățile de la Chișinău au declarat că niciun cetățean al R. Moldova nu a fost evacuat din Fâșia Gaza prin punctul de trecere a frontierei cu Egiptul.

Președintele american Joe Biden s-a declarat în favoarea unei „pauze” pentru a permite „prizonierilor” să părăsească enclava Gaza, informează AFP. Casa Albă a precizat ulterior că, prin „prizonieri”, președintele se referea la ostaticii deținuți de mișcarea islamistă Hamas.

Jurnalistul Anshel Pfeffer a menționat, într-o analiză pentru cotidianul liberal Haaretz, că a doua zi după război va exista o nevoie imediată de un nou cadru, unul care să asigure că Israelul nu va fi atacat din nou din Gaza și în același timp unul care să răspundă, de asemenea, nevoilor celor peste două milioane de palestinieni care trăiesc în Gaza, scrie Haaretz.

Potrivit sursei citate, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că, după încheierea luptelor, va urma o etapă de „creare a unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, eliminând responsabilitatea Israelului pentru viața de zi cu zi în Fâșie și creând o nouă realitate de securitate pentru cetățenii israelieni și pentru locuitorii comunităților de la graniță”.