Iordania își recheamă ambasadorul de la Tel Aviv și refuză revenirea șefului misiunii diplomatice de la Amman

Iordania își recheamă ambasadorul de la Tel Aviv și refuză revenirea șefului misiunii diplomatice de la Amman
Președintele israelian Isaac Herzog strânge mâna cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea, în timpul unei vizite diplomatice la Amman, Iordania, 30 martie 2022. Sursa foto: Reuters

Iordania a anunțat miercuri că își va rechema „imediat ambasadorul din Israel, în semn de protest faţă de ofensiva armatei israeliene în Fâşia Gaza, transmite agenția AFP. În același timp, Regatul Hașemit a dat de înțeles că nu-l va primi pe ambasadorul israelian în Iordania.

„Respingem şi condamnăm războiul israelian continuu în Gaza, care ucide oameni nevinovaţi şi provoacă o catastrofă umanitară fără precedent”, a declarat Ministerul de Externe al Iordaniei, citat de Agerpres.

În comunicatul emis de diplomația din Iordania a fost anunțată și decizia ministrului iordanian de Externe Ayman Al-Safadi de a rechema ambasadorul din Israel.

Totodată, Al-Safadi a cerut „autorităţilor competente” să solicite Ministerului israelian de Externe să nu-și retrimită în Iordania ambasadorul, care anterior a părăsit Regatul.

Potrivit sursei citate, Ministerul de Externe de la Amman (Capitala Iordaniei) a adăugat că cei doi ambasadori vor putea reveni la post atunci când „Israelul îşi va opri războiul împotriva Fâşiei Gaza [...] şi va pune capăt tuturor măsurilor care privează palestinienii de dreptul lor la alimente, apă, asistenţă medicală şi o viaţă stabilă şi sigură”.

Urmărește-ne pe canalul nostru de Telegram

După atacul Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului, mii de iordanienii au ieșit pe străzi în orașul Amman și au protestat în sprijinul palestinienilor și împotriva intensificării bombardamentelor israeliene asupra Gaza. Protestatarii şi-au exprimat sprijinul pentru mişcarea islamistă palestiniană Hamas, solicitând, totodată, anularea tratatului de pace între Iordania şi Israel.Drept urmare, pe 21 octombrie, Israelul a cerut cetăţenilor săi care se află în Iordania, Egipt şi Maroc să părăsească aceste ţări „cât mai repede cu putinţă”.

Anterior, Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a declarat că escaladarea gravă a violenţelor între Israel şi „teritoriile ocupate palestiniene” confirmă că regiunea Orientului Mijlociu nu va fi „sigură” şi nici „stabilă” atât timp cât nu se ajunge la „o pace justă şi deplină” prin crearea a două state, respectiv, un stat israelian şi unul palestinian.

Pe 21 octombrie, în timpul unui summit desfăşurat la Cairo, monarhul haşemit - unul dintre principalii mediatori din regiune, a cărui ţară recunoaşte Israelul, a cerut „încetarea imediată a focului” şi a acuzat lumea că „tace” în faţa pierderilor de vieţi în rândul populaţiei civile din Gaza.

În aceeași zi, Israelul a cerut cetăţenilor săi care se află în Iordania, Egipt şi Maroc să părăsească „cât mai repede cu putinţă” aceste ţări , pe fundalul „agravării manifestaţiilor împotriva Israelului”.

Amintim că Iordania şi Israelul au semnat un tratat de pace în octombrie 1994, în plin proces de pace israeliano-palestinian, aflat în impas de mai mulţi ani.