Instruirile profesorilor moldoveni în Rusia: Minimum cinci au participat în 2025, iar alți 28 - anul trecut

De la începutul anului 2025, cel puțin cinci pedagogi din R. Moldova au participat la instruiri organizate de ONG-ul „Evrazia” în Federația Rusă. Alte minimum 28 de cadre didactice de la noi au fost la activități similare în 2024. Noile detalii au fost prezentate de către ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul conferinței de presă de după ședința Guvernului din 14 mai.
„Săptămâna viitoare va avea loc ședința Consiliului Național de Etică și Integritate, care a primit aceste informații din partea Ministerului, urmează să le examineze și să depună pe marginea faptelor. Bineînțeles, Consiliul va decide ce pași trebuie întreprinși mai departe. Poziția Ministerului este că la o primă etapă trebuie să avertizăm aceste persoane, iar dacă se mai repetă asemenea incidente - să mergem pe sancțiunea maximă care poate fi aplicată de Minister, și anume retragerea gradelor didactice și manageriale”, a declarat Dan Perciun.
Potrivit ministrului Educației, în mare parte, profesorii vizați activează în instituții cu predare în limba rusă din UTA Găgăuzia. Pedagogii vor fi contactați personal, avertizările urmând să le fie transmise în formă scrisă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Oficialul a explicat că scopul instruirilor constă în promovarea narațiunilor rusești, justificarea războiului în Ucraina și transformarea profesorilor în agenți de influență, care, odată reveniți în instituțiile lor de învățământ, să susțină și să promoveze „ceea ce declară Maria Zaharova săptămânal”.
„Nu avem încă lucrurile documentate, n-am să afirm cu certitudine, dar din ceea ce vedem, de exemplu, în Găgăuzia, pe durata ultimelor luni s-a impus organizarea acestor evenimente matinale patriotice, care au și o tentă pro rusă pronunțată de glorificare a războiului în contextul zilei de 9 mai”, a adăugat Perciun.
Ministrul a precizat că la instruirile cu pricina nu ar fi participat elevi. Totuși, pentru aceștia ar fi organizate activități separate, atât pe teritoriul Federației Ruse, cât și în teritoriile temporar ocupate de forțele ruse în Ucraina.

Amintim că, pe 2 mai, Dan Perciun a anunțat că instituțiilor de învățământ din teritoriu le-a fost expediată o scrisoare în care se trage un semnal de alarmă asupra intensificării participării cadrelor didactice din unele regiuni ale R. Moldova la activități organizate în Federația Rusă de către „Evrazia” - asociație neguvernamentală cu sediul în Rusia, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, sancționată internațional, inclusiv de către Uniunea Europeană. Informația a fost semnalată de către structurile de forță moldovenești, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate (SIS), precizase ministrul Educației.
În aceeași zi, la consultări publice au fost supuse câteva modificări ale Codului de etică a profesorilor, care prevăd interzicerea implicării cadrelor didactice în activități ale organizațiilor ce amenință securitatea și suveranitatea țării noastre.